Franska fotbollsledare grillades i parlamentet

I Frankrike fortsätter efterspelet till fiaskot i fotbolls-VM. I dag förhördes förbundskaptenen Raymond Domenech och fotbollsförbundets chef Jean Pierre Escalettes av parlamentets kulturutskott.

Förhören skedde bakom lyckta dörrar, men gruppchefen för regeringspartiet UMP, Jean-Francois Copé, tyckte efteråt att det hade varit bedrövligt att höra.

– Det var verkligen sorgligt att höra dem, för det avslöjade så väl det som vi så länge känt på oss, att varken ledarskapet, styrningen eller kommunikationen med spelarna fungerade, sa Copé.

Förbundskaptenen Raymond Domenech tycks i dag mest ha suttit med en frånvarande min och varken visat ånger eller känslor. En annan parlamentsledamot kommenterar att han tycks sakna självkritik.

Det franska fotbollsförbundets chef Escalettes ingav tydligen något mer förtroende, men alla förklaringar som fransmännen hade hoppats få kom aldrig.

De två höll ihop och inget nytt kom egentligen fram konstaterar de flesta besviket.

Debaclet på plats i Sydafrika började med att spelaren Anelka skickades hem mitt under pågående VM efter en rad fula ord mot Domenech.

Det fick spelarna att gå i strejk och vägra träna och Les Bleus försvann raskt ur tabellerna.

– Varför Domenech vägrade att skaka hand med sin sydafrikanske kollega efter matchen förstår jag fortfarande inte, säger Copé.

Mellan Frankrike och internationella fotbollsförbundet FIFA pågår nu en fejd om hur mycket politikerna får lägga sig i fiaskot.

Den omtvistade Domenech ersätts i alla fall på fredag av spelaren Laurent Blanc.