Skatteverket granskar nätkunder

I förra veckan fick internetoperatören Bahnhof lämna ifrån sig uppgifter om 150 000 kunder – trots att företaget protesterat sedan tre år tillbaka.

Telekombranschen tycker att Skatteverket kan kräva ut för mycket information om företagens kunder. Dels kostar det - och så är det en fråga om integritet.

– Det här är ju ytterligare en fråga på väg mot det totala kontroll- och övervakningssamhället, säger Jon Karlung som är vd för Bahnhof.

Den fil med information han lämnade till Skatteverket förra veckan var 73 091 A4-sidor lång. Det var alltså uppgifter om alla kunder och Bahnhof försökte överklaga ända upp i Regeringsrätten för att slippa lämna ut den.

– Det är inte den här frågan enskilt utan det är kombinationen med FRA och datalagringsdirektivet. De här samverkar på ett olyckligt sätt, det är det som är problemet, säger han.

Skatteverket får göra så här enligt vad som kallas tredjemansrevision. De kan alltså begära ut uppgifter om andra från ett företag, i det här fallet Bahnhof, utan att uttalat misstänka någon för skattefusk. Aron Bolin är skatterevisor och kan inte uttala sig om just Bahnhof-fallet, men han säger att Skatteverkets syfte med att samla information från nätoperatörer är att hitta företag som fuskar.

– Skatteverket granskar näthandeln och det är fokus på non filers och så kalllade fake traders.

Finns det något sätt att stilla oron hos dem som undrar om var informationen om dem hamnar någonstans?

– Alla uppgifter som skatteverket tar hand om är ju absolut sekretess och det är inga uppgifter som kommer vidare.

– Jag tycker att det finns ett systemfel i tredjemansrevionen. Den tillkom i en tid när man inte kunde få ut så här stora datamängder. Nu bryter Internet in i allas liv på ett helt annat sätt än tidigare, säger Jon Karlung.