Finland säger ja till två nya kärnreaktorer

Finlands riksdag röstade i dag ja till att två nya kärnreaktorer ska få byggas. Utanför riksdagshuset hade några hundra demonstranter samlats för att protestera mot utbyggnaden av kärnkraften.

Också inne i riksdagshuset blev det protester bland åhörarna, och vakter förde ut några personer som demonstrerade genom att sjunga nationalsången med ny anti-kärnkraftstext och kasta ner rivet papper ner mot riksdagsledamöterna.

Det var ändå med stor majoritet som riksdagen i Helsingfors sa ja till två nya reaktorer, 120 mot 72 för den ena, och 121 mot 71 för den andra. Men frågan splittrade partierna.

De gröna, som ingår i regeringen, röstade alla nej, liksom runt en tredjedel av ledamöterna från de andra regeringspartierna. Men även oppositionen var splittrad till frågan om att bygga dessa Finlands sjätte och sjunde reaktorer, som är tänkta att startas år 2020.

Riksdagen beslöt också att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i berg och Finland blir då först i världen med att bygga ett sådant.

Statsminister Mari Kiviniemi säger enligt TT att hon är nöjd och att den utbyggda kärnkraften förbättrar Finlands konkurrenskraft och är bra i kampen mot klimatförändringar.

Men miljöorganisationerna upprörs över beslutet, som de tror hindrar utvecklingen av energisparande och alternativ energi

Juha Aromaa, talesman för Greenpeace i Finland, säger att beslutet är förhastat.

– Regeringen fattade sitt principbeslut i slutet av april och riksdagen fick bara två månader på sig att behandla frågan och förberedelsearbetet har varit helt undermåligt. Jag anser att riksdagsledamöterna inte har fått tillräcklig information för att fatta ett sådant här beslut, säger han.

Det ena bolag som idag fått ja, är TVO, som redan bygger en reaktor vid Oliklouto och som nu får bygga ännu en.

TVO har haft stora problem med bygget av Olkiluoto 3 som blivit mycket dyrare än planerat och som för närvarande är kring fyra år försenad.

Det andra bolaget, Fennovoima, planerar att bygga sin reaktor i norra Finland. Var är ännu inte bestämt.