Frankrike

Kosmetikaskandal når Sarkozy

I Frankrike har en historia, som inledningsvis såg ut som ett möjligt avancerat sol- och vår drama, förvandlats till en het politisk affär. Skandalen når hela vägen till regeringen och kommer besvärande för president Nicolas Sarkozy, vars opinionssiffror just nått ett nytt bottenrekord.

Den 63-årige fotografen fick enorma belopp av Europas rikaste kvinna, den 87-åriga arvtagerskan till kosmetikaföretaget L'Oréal, Liliane Bettencourt, men är nu åtalad för att ha lurat den gamla damen.

Det är dottern, Francoise Bettencourt, som ifrågasatt mammans förstånd och som gripit in mot gåvorna; tavlor, livförsäkringar, lyxvaror och kontanter värda över tio miljarder kronor.

Deras bittra familjetvist har varit en följetong i fransk press i många år.

Men nu inför rättegången dök hemliga bandupptagningar upp. De visar att Europas rikaste kvinna förmodligen ägnat sig åt avancerad skatteflykt och gömt stora belopp på schweiziska bankkonton.

Och så övergick dramat till en statsangelägenhet. Som investeringsrådgivare hade den förmögna damen nämligen vid den tiden Florence Woerth, hustru till den dåvarande budgetministern, Eric Woerth, som ansvarade för indrivningen av skatter.

I dag är han arbetsmarknadsminister och hustrun har avgått, men nu pågår en febril jakt efter detaljer om vem som visste vad.

Miljardärskan Bettencourt har länge gett pengar också till regeringspartiet UMP, där Woerth var skattmästare.

Vänstern kräver ministerns avgång. Men även vissa av hans egna partikamrater har uttalat sig om att han borde ha insett att det var en besvärande jävssituation.

För president Nicolas Sarkozy är affären synnerligen olämpligt, samtidigt som han klär skott för VM-kaoset och en ovälkommen pensionsreform.

Endast 26 procent av de tillfrågade fransmännen ger honom godkänt i en ny opinionsmätning. Ett bottenrekord för Nicolas Sarkozy.