Demonstrationer mot spansk abortlag

I dag väntas stora demonstrationer i Madrid mot den nya lagen om fri abort som ska träda i kraft i Spanien på måndag.

Lagen har varit mycket omdebatterad och i sista stund har den konservativa oppositionen fått gehör för kravet om att författningsdomstolen ska granska om den strider mot grundlagen.

– Den här lagen är noggrant skriven för att den inte ska strida mot grundlagen, säger Alva Barela, som är chef för Spaniens federation för familjeplanering.

Abortlagen röstades igenom i februari och innebär fri abort till vecka 14. Fram till nu har abort varit tillåtet vid våldtäkt, fosterskador eller om kvinnans hälsa hotas – men i det ingår även psykisk hälsa.

En generös bedömning av det kriteriet har gjort att spanska kvinnor i praktiken haft tillgång till abort. Förra året gjordes 115 000 aborter i Spanien.

Alva Barela tycker att lagen framförallt är symboliskt viktig, men hon säger att den också kommer att göra det enklare för kvinnor som vill göra abort.

I dag utförs 90 procent av alla aborter på privata kliniker. Enligt den nya lagen ska aborter i första hand ske på offentliga sjukhus. Det blir både enklare och mer normaliserat, mindre skamfyllt, säger Alva Barela.

De konservativa oppositionspolitikerna, som är emot lagen, fick i onsdags igenom kravet på en granskning i författningsdomstolen. De anser att lagen strider mot den grundlagsstadgade rätten till liv.

Den socialdemokratiska jämställdhetsministern Bibiana Aido svarade med att hon är övertygad om att den är i enlighet med grundlagen.

Abortlagen är den sista i en rad radikala sociala reformer som den socialdemokratiska regeringen Zapatero drivit igenom, som till exempel lagen om samkönade äktenskap från 2005.

Tidigare demonstrationer mot abortlagen har samlat upp emot en miljon deltagare. Striden om abortlagen har varit stenhård och enligt Alva Barela beror det på att det finns mycket starka intressegrupper på nej-sidan.

– Vissa lobbygrupper vet verkligen hur de ska göra sig hörda, säger hon.