Blekinge

ÖB: Åk utomlands eller sluta

Alla försvarsanställda kommer i framtiden att tvingas jobba utomlands, den som inte vill det riskerar att bli av med jobbet. Det beslutet har Överbefälhavaren fattat idag.

Bakgrunden till beslutet är att de internationella insatserna väntas öka kraftigt och då anser sig Försvarsmakten inte kunna ha anställda som vägrar åka till exempelvis Afghanistan.

Ingen brist hittills
Hittills har ingen internationell insats drabbats av personalbrist, men enligt Försvarets personaldirektör Per-Olof Stålesjö vill man inte riskera att en sådan situation ska uppstå.

Försvarsmakten har redan idag en ansträngd personalsituation och med det nya kravet riskerar den att bli än mer ansträngd, men det är något man anser sig ha råd med:

Skriv inte på
De fackliga organisationerna uppges inte ha något emot de internationella insatserna. Men man motsätter sig att den som inte vill skriva på det nya avtalet riskerar att få sparken.

Försvarsförbundet som representerar alla civilanställda har exempelvis uppmanat alla sina medlemmar att inte skriva på något nytt avtal. Men Per-Olof Stålesjö säger till Sveriges Radio Blekinge att han inte tror att beslutet kommer att orsaka någon storm.

– För flertalet är det här ingen stor fråga, men för några få individer kan det bli ett problem.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se