Rödgröna lovar att satsa mer än regeringen

77 dagar kvar till valdagen lanseras nya löften från politikerna. Den rödgröna oppositionen lovar i dag att satsa 12 miljarder kronor mer på väfärden, oavsett hur mycket regeringen satsar.

– I vår gemensamma vårbudget la vi rödgröna ett förslag på 12 miljarder mer till kommuner och landsting, till jobb i vård, skola, omsorg, som vi har finansierat till varje krona. Det beskedet ligger som bas. Om regeringen väljer att gå vidare med att sänka skatterna för höginkomsttagarna tar vi det utrymmet och lägger ovanpå, till välfärden, säger Mona Sahlin, som är partiledare för Socialdemokraterna.

– Om det är så att det växer fram ett utrymme som regeringen vill använda till välfärden, då lägger vi det också ovanpå de 12 miljarderna. Vi kommer alltid att ha 12 mer miljarder till välfärden än regeringen. Så stora är behoven.

Så ni kommer att invänta utspel från regeringen?

– Vi gör vårt utspel i dag.

12 miljarder kronor i satsning på välfärden 2011-2012, utöver de eventuella satsningar på välfärden eller ytterligare skattesänkningar som regeringen kommer att presentera i valrörelsen, det är alltså de rödgrönas besked i dag.

Per Schlingmann, som är Moderaternas partisekreterare säger så här:

– Detta sker dagen innan Almedalsveckan börjar, det är ingenting nytt, det här sa de redan i maj. Det de i själva verket vill göra är att mörklägga att deras egentliga politik handlar om att bygga ut bidragen.

Per Schlingmann kallar utspelet desperat, men inför valet 2006 gick statsminister Fredrik Reinfeldt ut och gjorde ett liknande löfte. Där lovade han att matcha Socialdemokraternas satsningar på välfärd.

– De försöker kopiera vad vi sa då. Skillnaden är att vi inte använder resurser för att bygga ut bidragssystemen, det måste de göra.

På oppositionens presskonferens i dag, där Mona Sahlin, Lars Ohly och Peter Eriksson deltog, pratades inte om utökade bidragssystem utan istället om satsningar på fler lärare i skolan och minskade barngrupper i förskolan.

Och partierna ville göra ett klart ställningstagande om att det är det som oppositionen går till val på och inte löften om skattesänkningar.

– Om man i stället väljer att sänka inkomstskatterna för oss med höga inkomster bygger man inte Sverige starkare, och man hjälper heller inte kommuner och landsting att klara kvaliteten i välfärden. Det är det valet handlar om nu, säger Mona Sahlin.

– Före skattesänkningar kommer alltid kvaliteten i skola, vård och omsorg. Det går jag till val på.