Analys

"Reinfeldt porträtterar M som samhällsbärande"

Ekots politiska kommentator Inger Arenander analyserar Moderatledaren Fredrik Reinfeldts tal under inledningsdagen av Almedalsveckan.

Moderaterna som helt nyligen pläderade för att ett sänkt skatt för dem som arbetar är den mest framgångsrika metoden för att få fler i arbete, säger nu att de inte föreslår några sänkta inkomstskatter, utom möjligen för pensionärer.

Det blir inga sänkta skatter alls egentligen sa Moderaterna, trots att de mindre allianspartierna alla går till val på det.

Moderaterna som så sent som i våras tyckte att kommuner och landsting hade så gott om pengar att de inte längre behövde något förlängt extra stöd, sa i dag att allt det utrymme som finns att satsa inför nästa år, ska gå till satsningar på "välfärdens kärna": vård, skola och omsorg, inte arbetslöshet eller sjukförsäkring som Moderatledaren genomgående kallar bidrag.

Moderaterna, som är starkt besvärade över att väljarna uppfattar dem som ett parti för de besuttna, försöker bredda politiken, inriktad nu på yngre kvinnor i den offentliga sektorn och LO-männen som ska övertygas att gå över blockgränsen – fångat i en ny etikett, det enda arbetarpartiet.

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt porträtterade sitt parti som samhällsbärande och en nästan ensam försvarare av allmänintresset, ett intresse som Moderatledaren hävdade inte var spritt i svensk politik.

Ett av regeringens starkaste kort är en stabil ekonomi, ett faktum som oppositionen har svårt att angripa, medan ett av förra valets vanligaste begrepp, utanförskap, inte nämndes i kväll, inte heller några ytterligare konkreta förslag för att trycka ner den höga arbetslösheten.