Knapp seger för Komorowski i presidentvalet

Högerliberalen Bronislaw Komorowski blir Polens nya president. Strax efter att vallokalerna stängde erkände sig motståndaren Jaroslaw Kaczynski besegrad.

Jublet visste inga gränser bland Bronislav Komorowskis anhängare efter att det stod klart att det är han som blir Polens nye president.

– Det har varit en ovanligt svår kampanj, efter katastrofen i Smolensk men också de dramatiska översvämningarna. Men valet har bevisat att det polska folket klarat provet och visat att det är demokratiskt folk, sa Komorowski.

Han tackade också sina motståndare och betonade vikten av att Polen nu behöver dialog och samarbete.

Från att ha varit en radikal antikommunist i unga år har Bronislaw Komorowski utvecklats till en samförståndspolitiker i mittfåran. Under 1990-talet var han vice försvarsminister i tre regeringar och var slutligen själv chef för försvarsdepartementet.  2001 anslöt han sig till det nybildade liberala partiet Medborgarplattformen, som leds av den nuvarande premiärministern Donald Tusk.

Gårdagens val skulle egentligen ha varit en promenadseger Komorowski. Men den tragiska flygolyckan i april, där den dåvarande presidenten Lech Kaczynski och andra ledande representanter för det polska samhället dog, gjorde valet till en rysare. När Lech Kaczynskis tvillingbror, Jaroslaw Kaczynski, ställde upp som presidentkandidat sköljde en våg av sympatier över honom, men det räckte inte ända fram.

Finansmarknaderna i Polen och EU drar nu lite av en lättnadens suck. Polen kommer att få en ovanlig period av politisk stabilitet, med president och premiärminister från samma parti.

Komorowski kommer att samarbeta med premiärminister Tusk och hans högerliberala regering och inte bromsa och förhala regeringsförslag på det sätt som företrädaren Lech Kaczynski gjorde upprepade gånger.

Dessutom kommer samarbetet med EU att bli mer friktionsfritt än under de konservativa och EU-skeptiska bröderna Kaczynskis ledning, som var en ständig huvudvärk i unionen.