Interpol söker kriminella via Facebook

Den internationella polisorganisationen Interpol tar hjälp av allmänheten och sociala medier som tillexempel Facebook, för att leta reda på kriminella personer.

Interpol har publicerat bilder på en grupp efterlysta som de vill att folk ska titta efter när de surfar på Internet.

– Det är mer troligt att någon känner igen några av dessa efterlysta på ett forum på nätet än att de ska se personen på gatan, säger Martin Cox på Interpol enligt ett pressmeddelande.

Två svenska medborgare finns med på Interpols lista. Tillsammans med 24 andra personer tillhör dem de mest eftersökta av den internationella polisen.

Svenskarna misstänks för mord och narkotikabrott.

Satsningen har döpts till Infra-red, och förutom listan med eftersökta kriminella har Interpol även lagt ut en video på Youtube med datagrafik och häftig musik för att skapa uppmärksamhet kring kampanjen.

Totalt 450 internationellt efterlysta personer finns med i satsningen som hittills lett till 100 gripna, enligt Interpol.

Sammanräknat finns fyra svenska medborgare med på listan efterlysta för mord, knarkhandel, stöld och bedrägeri. Interpol misstänker att de befinner sig i Spanien, Thailand, Nederländerna eller Finland.