Polen

Polen: Ökad handlingskraft för regeringen med nye presidenten

Segern för Bronislaw Komorowski i presidentvalet i Polen sätter press på den polska regeringen att genomföra utlovade besparingar. Polen kommer inte längre ha en president som lägger in veton mot regeringens förslag eftersom Komorowski tillhör samma parti som premiärminister Tusk.

– De har lovat under valkampanjens gång att om Komorowski får platsen som president så kommer det vara ett stabilt samarbete. Medborgarplattformen kommer vara i stånd att inför reformer, säger Dorotea Nygren, journalist på polska radion.

Nu har du all makt så visa oss vad du kan. Så skriver en av de polska dagstidningarna i dag efter att det står klart att Komorowski blir Polens nya president. Och det är alltså premiärminister Donald Tusk som ska visa vad han.

Den tidigare presidenten, Lech Kaczynski, som dog i en flygolycka i april bromsade flera gånger regeringsförslag med sin vetorätt. Med en partikamrat på presidentposten väntas Tusk nu få ganska fria händer.

Polen är det enda EU-land som klarade sig från en lågkonjunktur förra året men statsskulden närmar sig den gräns då besparingar blir ett måste.

Finansministern har flaggat för en försiktig budget 2011 och det finns planer på att höja pensionsåldern. Redan igår lovade Tusk att han ska gå vidare med förslaget om en gräns för offentliga utgifter. Men Komorowskis löften om olika satsningar under sin presidentkampanj kan ställa till problem för regeringen Tusk, säger Dorotea Nygren.

– Till exempel att han vill att alla lärare och personal inom hälso- och sjukvården ska ha löneförhöjningar, säger hon.

Det politiska läget i Polen kan ändras snabbt. I höst väntar lokalval och nästa år är det parlamentsval.

Komorowskis utmanare till presidentposten, den tidigare presidentens tvillingbror Jarowslaw Kaczynski, gjorde ett oväntat bra val och hans konservativa parti Lag och rättvisa kan bli ett hot mot det högerliberala Medborgarplattformen.

Den tyska utrikesministern Guido Westerwelle välkomnar polackernas val av president och säger att det sänder en stark pro-europeisk signal.

Komorowski som är partikamrat med den polska premiärministern Donald Tusk står bakom regeringens planer på att gå med i eurosamarbetet om fem år. Han anses vara mer positiv till EU-samarbete än den besegrade konkurrenten Jaroslaw Kazcynski.