Allianspolitiker kräver höjda försvarsanslag

På flera håll inom alliansen kräver nu politiker att anslaget till försvaret bör höjas framöver. Men de får inget gehör hos regeringen.

– Jag tror ingen idag kan förutsäga hur utvecklingen vare sig i vårt närområde eller i Ryssland eller i världen ser ut om fem år, utan det måste grundas i en mycket seriös säkerhetspolitisk analys, säger försvarsminister Sten Tolgfors (M).

Vid sidan om Folkpartiet höjs nu röster både inom Centerpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna för att öka anslaget till försvaret. Häromdagen presenterade Moderaternas försvarspolitiker i riksdagen en rapport där man bland annat skriver att försvarsanslaget sannolikt behöver ökas inom fem till åtta år.

Enligt moderaten Isabella Jernbeck behövs det fler soldater i internationell tjänst. Utrustning och utbildning kommer också att kosta mer. Men även en förändrad hotbild mot Sverige motiverar högre anslag, enligt Jernbeck:

– Vi har tittat på Ryssland på ett lite annat sätt, tror jag, och ser de intressen de faktiskt har i Östersjöområdet, norr om oss och också ner i Europa. Och det har vi sett som en större rustning som kan bli ett större hot mot oss också, säger Isabella Jernbeck.

Även centerpartister öppnar för högre försvarsanslag. Enligt Staffan Danielsson, centerpartist i riksdagens försvarsutskott, avsätter Sverige tillsammans med Finland minst pengar till försvaret i jämförelse med de andra länderna i Norden.

– Det tycker jag indikerar att man bör tänka till om vi inte börjar komma lågt och att det finns läge att börja höja, säger Staffan danielsson.

Nästa försvarsbeslut kommer troligen att fattas våren 2014. Försvarsminister Sten Tolgfors tycker att en försvarspolitisk analys bör görs så nära det beslutet som möjligt, nu är för tidigt enligt honom.

Under Moderaternas dag i Almedalen betonade Fredrik Reinfeldt att partiet prioriterar välfärden, och finansminister Anders Borg vill liksom Tolgfors inte utlova mer pengar till försvaret.

– En del vill prioritera välfärdens kärna och andra försvaret. Någon tror att vi behöver mer tillväxtåtgärder och andra tycker att det är just stridsvagnar och flygplan som är det viktiga. Det får vi återkomma till och det får vi naturligtvis väga av, säger Anders Borg.