Sveriges Radios nya korrespondenter utsedda

Nu är Sveriges Radios nya korrespondenter utsedda i och med tillsättningarna i Afrika, New York och Norden. Dessutom satsar Sveriges Radio på ytterligare en ämneskorrespondent för unga frågor. Allt som allt har Sveriges Radio nu 18 utrikes- och ämneskorrespondenter. Robin Olin - Ungkorrepondent
Robin Olin är utbildad i Radioproduktion på Dramatiska Institutet. Han har bland annat jobbat som reporter på Verkligheten i P3, Godmorgon, världen! och Studio Ett i och Konflikt i P1.

- Som 15-åring stod jag med elgitarren framför spegeln och lyssnade på Guns N Roses. Som 25-åring hade jag bytt ut världens bästa gitarrist, Slash, mot världens bästa korrespondent, Cecilia Uddén. Jag tänkte att det var jag som var på plats och rapporterade ifrån Gaza. Det var ju helt ofarligt att fantisera, eftersom det ändå inte skulle hända på 100 år. Två år senare händer det som aldrig skulle hända, säger Robin Olin.

Maria Sjöqvist - Afrika
Hon kom till Sveriges Radio första gången 1988, och har rapporterat för radion från Afrika, Europa, USA och Asien. Marias stationeringsort blir Maputo i Mocambique men hon kommer att ha ett litet kontor även i Johannesburg.

- Här hemma är vår bild så ofta bara av fattigdom när det gäller Afrika, men där finns också några av världens snabbast växande ekonomier just nu.

Sten Sjöström – New York
Han har i flera omgångar varit korrespondent i Moskva och numer kommentator i bland annat säkerhetsfrågor.

-Jag har ju i åratal hållit på med Ryssland och f d Sovjetunionen men efter 11 september har jag mer och mer glidit in på USA och det ska bli spännande att verkligen få fördjupa sig i det.

Jenny Sanner Roqsqvist - Norden
Hon har arbetat sammanlagt drygt tio år på Sveriges Radio samt drygt sex år på SVT. Sedan 2001 är hon anställd på SR Gävleborg, men har de senaste fem åren jobbat i huvudsak för Ekot. Har tidigare vikarierat som korrespondent i New York och Sydafrika.

– Jag ser fram emot att rapportera från våra grannländer där det just nu händer mycket spännande, bland annat valet i Finland nästa år, utvecklingen på Island samt vad som händer med de medborgerliga fri- och rättigheter för homosexuella i Litauen för att nämna några ämnen. 

Sedan tidigare är det klart att Caroline Salzinger blir Sveriges Radios första kvinnliga Tysklandskorrespondent med säte i Berlin. Jens Möller blir EU-korrespondent med säte i Bryssel. Båda från 1 september.

Caroline Salzinger - Tyskland
Caroline Salzinger har arbetat på Ekot i nio år, mestadels som utrikesreporter och tidigare varit stationerad i Amman, Jordanien och Istanbul, Turkiet. 

Jens Möller – EU-korrespondent
Jens Möller, en av Ekots reportrar i Göteborg, har under senare tid rapporterat om den hårt drabbade bilindustrin i västra Sverige.

Sveriges Radios utlandskorrespondenter
Mellanöstern - Cecilia Uddén, Amman
Asien - Nils Horner, resande
Kina - Hanna Sahlberg, Peking
Ryssland o delar av forna Sovjetunionen - Fredrik Wadström, Moskva
Norden och Baltikum - Christer Fridén, Helsingfors
Tyskland, Österrike, Schweiz - Caroline Salzinger, Berlin          
Östeuropa - Maria Persson Löfgren, Belgrad
Polen - Kjell Albin Abrahamson, Gdansk
Storbritannien, Irland - Johan Prane, London
USA – Sten Sjöström, New York, Ginna Lindberg, Washington
Latinamerika - Lars Palmgren, Santiago, Chile
Afrika – Maria Sjöqvist, Johannesburg
Bryssel – Jens Möller
Sydeuropa - Alice Petrén, Stockholm
Norden - Jenny Sanner Roosqvist
Ekonomikorrespondent - Staffan Sonning, Stockholm
Kulturkorrespondent - Gunnar Bolin, Stockholm
Korrespondent unga frågor – Robin Olin, Stockholm 

Mer information på Ekots utrikessidor
http://sverigesradio.se/artikel.aspx?programid=83&artikel=753109


Pressbild
http://sverigesradio.se/press/bilder/Utrikeskorrespondenterna2010/

Sten Sjöström, Maria Sjöqvist, Jens Möller, Caroline Sjöqvist, Gunnar Bolin, Robin Olin.

Presskontakt
Christina Gustafsson Götze, utrikeschef
08-7847090
0730-567090

Åsa Lovén, pressinformatör
08-784 18 53
0708-27 86 69
asa.loven@sr.se