Norra Europa befolkades tidigare än man trott

Tidiga människor bosatte sig i norra Europa  tidigare än forskare hittills har trott. Det visar fynd som gjorts i Norfolk i England, av brittiska arkeologer. Upptäckten kastar nytt ljus på hur förmänniskor spred sig från Afrika.

När de första förmänniskorna lämnade Afrika spred de sig relativt snabbt till området runt medelhavet. Men det dröjde mycket längre innan de bosatte sig i det kargare klimatet i norra Europa.

Men vid utgrävningar i Norfolk, i östra England, har arkeologer hittat verktyg av flinta som visar att det fanns bosättningar i området för cirka 800 000 år sedan.

– I den norra halvan av Europa har man tidigare inte haft några fynd som var äldre än 700 000 år. Nu har man hittat någonting som är 100 till 150 000 år äldre, säger Lars Werdelin, paleontolog på naturhistoriska Riksmuseet.

– Det här fyndet tyder på att de hade en högre klimattolerans än vad vi har föreställt oss.

Än så länge är det bara verktyg som arkeologerna har hittat i området, det finns inga skelettdelar. Men vi kan ändå dra några rimliga slutsatser om de som levde i området, säger Lars Werdelin. Troligen tillhörde de arten Homo heidelbergiensis.

– De var lite kortare än oss, lite kraftigare byggda. De hade hjärnor som var kanske tre fjärdedelar av våra. Hur deras sociala liv var vet vi inte så mycket om för vi har förhållandevis lite rester av de här människorna trots allt.

Upptäckten i Norfolk innebär alltså att tidiga människor var bättre på att klara av ett nordiskt klimat än vad vi har trott. Frågan är om de kan ha klarat av att leva så långt norrut som södra Sverige?

– De levde knappast i Sverige under den här tiden men vi kan inte utesluta att de levde här när klimatet var som allra varmast. Så även i Sverige borde vi kanske ge oss ut och leta, säger Lars Werdelin.

Jon Torkelsson
jon.torkelsson@sr.se

Referens:
Parfitt, Ashton, Lewis, Abel et al. Early Pleistocene human occupation at the edge of the boreal zone in northwest Europe. Nature Vol 466, 8 July 2010. doi:10.1038/nature09117