Europeiska räntor i fokus i dag

I dag riktas fokus mot europeiska räntor. Både den europeiska centralbanken och den brittiska lämnar besked om hur det blir med räntorna och besluten blir viktiga signaler även till svensk ekonomi som just har fått sin första räntehöjning.

I eftermiddag lämnar ECB besked om räntan som nu är 1 procent. Även den brittiska centralbanken Bank of England, vars ränta ligger på 0,5 procent, alltså samma som Sverige, ska meddela sitt beslut om räntan.

Båda besluten är viktiga för svensk del, eftersom Sveriges viktigaste exportmarknader finns i euro- och pundområdet. Båda centralbankerna väntas lämna besked om oförändrad ränta.

En oförändrad ränta kommer att tolkas som att problemen består, en höjd ränta att det börjar ljusna. Precis så motiverade för övrigt den svenska riksbanken sin höjning den 1 juli.

Euroområdet har skakats av en valutakris i efterdyningarna av den grekiska krisen och budgetkrisen i några av euroländerna, kända under förkortningen PIIGS - Portugal, Italien, Irland, Grekland och Spanien.

Storbritannien står utanför euron men har budgetproblem som är ännu större och just nu processas mycket kraftiga sparpaket igenom i det politiska systemet.

För svensk ekonomi är det särskilt viktigt att höra hur de båda centralbankerna bedömer framtiden. Även om räntehöjningar uteblir så spelar den ekonomiska utvecklingen en avgörande roll för hur den svenska riksbanken kommer att fortsätta på sin nyss inledda räntehöjarbana. 

Den svårbedömda effekten av eurokris och budgetkris är nästan det enda oklara molnet på den svenska tillväxthimlen.

Sveriges riksbank och Australiens riksbank är de enda centralbanker i den industrialiserade världen som har höjt räntan sedan finanskrisen.

Australisk råvaruindustri har fullt upp med att leverera till ett starkt växande och råvaruhungrigt Kina och den svenska ekonomin har starka inhemska faktorer som håller emot.

Riksbankschefen Stefan Ingves svarade på sin chatt efter räntebeskedet den 1 juli på frågan om Sverige som exportberoende land verkligen kommer att kunna återhämta sig så snabbt, med tanke på det inte ser lika ljust ut i många andra länder.

– Ja vår uppfattning är att återhämtningen är rimlig. Världstillväxten kommer att ligga kring 4 procent och världshandeln växer nu snabbt. Det gynnar svensk export och återhämtningen i den svenska ekonomin, svarade Stefan Ingves då.