Krisdrabbat Grekland lamslås igen

I Grekland genomfördes i dag ännu en generalstrejk i protest mot de planerade nedskärningarna. Det har varit stora demonstrationer och banker och postkontor har varit stängda. Det har bara utförts akut sjukvård och all flygtrafik i Grekland och många andra offentliga transportsystem har legat nere i dag.

Demonstranter samlades på förmiddagen på Syntagmatorget i centrala Aten. Under bevakning av grekisk polis skrek de slagord i protest mot förslaget om att höja pensionsåldern från 60 till 65 år.

I går blev det ett ja i den första av de två omröstningarna i det grekiska parlamentet. När politikerna i dag ska ta det slutgiltiga beslutet kommer det att ske till tonerna av demonstranternas slagord. De stora fackföreningarna som står bakom protesterna arrangerar en marsch till parlamentet 

Samtidigt genomförs en dygnslång generalstrejk. Tåg, tunnelbana, bussar och båtar står stilla. All flygtrafik stoppades klockan nio i morse, men började delvis fungera efter klockan ett. Ännu en gång drabbas den för landet så viktiga turistindustrin.

Banker och postkontor är stängda. På sjukhusen utförs bara akut vård, och det produceras varken dagstidningar eller radio-, och tv-sändningar.

Den höjda pensionsåldern är en av många besparingar som socialistregeringen planerar för att komma till rätta med det enorma budgetunderskottet. Förändringarna krävs för det stödprogram på 110 miljarder euro som EU och IMF har lovat. 

Även i det krisdrabbade Portugal är det strejk i dag på grund av tuffa besparingar. Det är offentliga transporter i huvudstaden Lissabon som påverkas.