Tre terrormisstänkta gripna

Tre personer har gripits misstänkta för att ha förberett terrordåd. Några detaljer om vad de ska ha gjort har inte presenterats, men enligt den norska säkerhetspolisen hade de kopplingar till terrornätverket al-Qaida. Statsminister Jens Stoltenberg kommenterade gripandena för ett par timmar sedan på en presskonferens i Oslo och sa då att Norge har noll-tolerans mot terrorism.

Den norska säkerhetspolisen, PST, höll i dag en presskonferens i Oslo där de berättade mer om de gripna, som uppges ha kopplingar till terrornätverket al-Qaida.

– PST har i dag gripit tre personer som misstänks för att ha ingått ett terrorförbund och för att ha planerat att genomföra ett terrordåd. Vi anser att den här gruppen har koplingar till personer i utlandet som kan knytas till al-Qaida, sade Janne Kristiansen, chef för säkerhetspolisen.

Tidigt i morse slog den norska säkerhetspolisen till mot tre män som misstänks ha planerat ett terrordåd. Huruvida attentatet skulle utföras i Norge eller utomlands är oklart. Det finns inte heller uppgifter om vad männen planerade att göra, men nyhetsbyrån AP skriver att de hanterade mycket farliga sprängmedel som använts vid andra terrorattentat. AP skriver också att de nu gripna kan ha varit inspirerade av ett misslyckat attentat mot New Yorks tunnelbana förra året.

Två av männen greps i Oslo, den tredje i Tyskland. De ska ha haft kopplingar till USA och England och den norska polisen samarbetade med amerikanska och engelska kolleger. En av männen var norsk medborgare, de andra två - en irakier och en uzbek, hade permanent uppehållstillstånd i landet.

Säkerhetspolisen har hållit de tre männen under uppsikt en längre tid, sade Janne Kristiansen, som också berättade att tidpunkten för gripandet inte var självvalt, utan att polisen tvingades agera snabbt efter att historien riskerade att läcka ut i internationella medier.

Några ytterligare gripanden är inte planerade enligt säkerhetspolisen.

Statsminister Jens Stoltenberg ville inte skrämma upp sina landsmän på sin presskonferens i eftermiddags, men konstaterade att inte heller Norge är förskonat från internationell terrorism.