Italienska journalister strejkar

I dag finns inga inhemska dagstidningar att få tag i Italien. Anledningen är en journaliststrejk mot en ny lag om hur man får använda telefonavlyssnat material som är på väg att gå i genom i det italienska parlamentet.

Landets journalister manifesterar i dag med "en tyst dag för rätten att tala", berättar Renzo Santelli på det italienska journalistförbundet.

Men Renzo Santelli kan inte prata om det omstridda lagförslaget om telefonavlyssning i dag på grund av den tysta protesten.

När den italienska senaten godkände förslaget förra månaden var det dock allt annat än tyst.

Protesterna riktar sig mot regeringen Berlusconi som genom en ny lag vill begränsa publicering av telefonavlyssnat material med hänvisning till rätten till ett privatliv.

Premiärministern själv har till exempel besvärats av inspelade konversationer mellan honom och en prostituerad som blivit en snaskig följetong i media.

Italiens journalister är medvetna om att det krävs någon form av begränsning. Men problemet är att det liggande lagförslaget går alldeles för långt, säger Åke Malm, svensk frilansjournalist i Rom.

– Man har sagt att det skulle vara väldigt enkelt. Att en liten kommitté på tre domare eller åklagare skulle bestämma vilka utrednings- och avlyssningsrapporter som skulle kunna publiceras medan regeringen här passar på att strypa väldigt mycket av det här.

Italiens journalister fruktar att lagförslaget kommer att hindra grävande journalister i deras arbete. Landets åklagare menar att förslaget kommer att minska möjligheterna att komma åt till exempel maffian, terrorister eller pedofiler.

Trots att avlyssning av till exempel misstänkta maffiamedlemmar är undantaget ur förslaget, kommer en eventuell lag att försvåra för rättsväsendet, tror Åke Malm, för att det blir krångligare att få tillstånd att avlyssna.

– Åklagarna är totalt emot den här lagen.