Rostad färskpotatis med grönkål och paprikasås

Rasmus Klockljung 22 juli 2010

Färskpotatisar passar oerhört bra för ugnsrostning. Skalen blir lite knapriga medan insidan blir mjuk och läcker.  Färsk grönkål är en delikatess som tyvärr sällan går att få tag på annat än strax före jul.  De två går mycket bra ihop med den tjocka och krämiga paprikasåsen, som görs på rostade paprikor och får smak av persilja och citron.

2 portioner:
15-20 små färskpotatisar
En skvätt olivolja
1 kvist färsk grönkål

Paprikasås:
3 röda paprikor
1 msk okryddad tomatpuré
1-2 msk grovhackad färsk persilja
1 salladslök
2 tsk nyrivet citronskal
Salt
Nymald svartpeppar

Tillagning:
Börja med att göra såsen.

Sätt ugnens grillelement på ca 225 grader. Det är bra om paprikorna blir jämnt rostade, vilket jag underlättar genom att välja paprikor med så släta sidor som möjligt. Skär bort toppen och kärna ut paprikan (det blir oerhört mycket enklare att göra det nu än när den är rostad, som vissa andra recept föreslår). Skär den sedan i stora bitar och lägg dem i en ugnsfast form. De ska ligga i ett lager och inte täcka varandra. Sätt in formen i ugnen så högt upp som möjligt och låt den stå tills bitarna är närmast täckta av svarta blåsor. Lägg dem genast i en påse och förslut öppningen. Fukten som bildas gör att det blir lättare att skala paprikan. Låt bitarna ligga i påsen 5-10 minuter. De ska fortfarande vara ganska varma när du skalar dem, då blir det lättare. Dra bort skalet med en vass kniv (var beredd på att bli rejält kladdig om fingrarna...).

Lägg bitarna i en matberedare tillsammans med övriga ingredienser och mixa till en tjock sås.

Ställ om ugnen till vanlig över/undervärme. Tvätta potatisarna, lägg dem i en form och blanda med lite olivolja. Rosta dem mitt i ugnen i ca 30 minuter. 

Skär bort grönkålsstjälken, strimla bladen grovt och ångkoka dem i ca 10 minuter. De ska gärna ha lite tuggmotstånd kvar.

Servera potatisarna med grönkålen och paprikasåsen.