Belugalinssallad med äpple, rostade mandlar och jordgubbar

Rasmus Klockljung 22 juli 2010

Belugalinser är små, svarta och behåller formen efter kokning vilket gör att de är perfekta till sallader.

På våren finns det gott om maskrosblad. Var noga med att inte plocka dem nära trafikerade vägar. Späda blad kan användas råa, men större blad bör ångkokas i ca 10 minuter.

2 portioner:
20-30 mandlar
½ dl belugalinser
En näve rucola och/eller maskrosblad
1 syrligt äpple (t ex Granny Smith)
1 selleristjälk + gärna några extra blad
15 små färska eller frysta jordgubbar
Olivolja
Vitvinsvinäger eller jordgubbsvinäger
Salt
Nymald svartpeppar

Tillagning
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg mandlarna på ett ugnssäkert fat och rosta dem i 7-10 minuter. Låt dem svalna och hacka dem sedan grovt.

Koka linserna i dubbel mängd vatten på medelvärme i ca 25 minuter.

Skölj de gröna bladen noga. Tillaga eventuella stora maskrosblad, och låt dem svalna och torka, gärna med  hjälp av sallatsslunga. 

Rucola används rå. Hacka bladen grovt.

Skala och tärna äpplet. Skiva sellerin tunt och hacka bladen. Låt jordgubbarna tina om de är frysta. Skiva några av dem, och passera de övriga genom en sil ned i en skål. Blanda moset med olja, vinäger, salt och peppar.

Blanda samtliga ingredienser i en salladsskål och låt stå och ta smak en stund före servering.