Torsk på Norsk

Jan-Gunnar Johansson 29 juli 2010

Att ett par skivor torsk som skurits tvärs över fisken i 2-3 cm tjocka skivor och sedan sänkts ned i sjudande salt vatten i 8-10 minuter kan bli en sådan läckerhet är det kanske inte så många som vet. I Norge vet man tydligen detta! Men om det serveras där vet jag faktiskt inte. Som extra tillbehör serverar vi alltid skirat smör och hackat hårdkokt ägg som blandas med grovhackad persilja. Gör dock inte sås på kokspadet, det är alldeles för salt!

Receptet räcker till två hungriga personer!

4 stora skivor torsk, helst av den bakre delen av torsken men med benet kvar, 2-2 ½ cm tjocka. (Väljer man den främre delen kan det vara svårt att behålla slaksidorna hela om man inte har en tillräckligt stor hålslev.)

Till kokning:
2 l vatten
1 ½ dl salt
2 tsk ättiksprit (12%)

Till garnering:
2 skivor citron
2 dessertskedar svart kaviar
2 dillvippor

Tillagning
Putsa och klipp bort eventuella fenor från fiskskivorna, skölj dem försiktigt och låt dem rinna av.

Koka upp vattnet, saltet och ättikan i en stor gryta. (Om man har en s.k. fiskgryta med nedsänkbart galler lägger man fiskskivorna på gallret medan vattnet kokar upp och sänker ner gallret lagom när vattnet börjar koka.) Precis när vattnet börjar småkoka sänker man snabbt ner fiskskivorna, en och en, med en stor hålslev och sänker värmen så att det endast sjuder. 8 minuter räcker om fisken är 2 cm tjock, 10 minuter om man har lite tjockare skivor.

Ta försiktigt upp den färdiga fisken med hålslev och låt den rinna av och placera den på varmt serveringsfat.

Garnera fisken med citronskivor som man lagt en dessertsked svart kaviar och en dillvippa på.

Servera genast med nykokt potatis, gärna mandelpotatis som fått ångkoka, och skirat smör samt hårdkokt hackat ägg som blandats med hackad persilja.