Höga förväntningar på nya rapporter

Denna vecka drar rapportsäsongen igång på allvar och det upplagt för lika heta siffror som sommarvädret, med överträffade mål men också missade förhoppningar.

Wallenbergsfärens maktbolag Investor anger tonen den här veckan, tätt följd av familjens bank SEB.

Redan i förra veckan visade konkurrenten Industrivärden att aktier lockar investerare igen och skälet är att det ligger heta förväntningar i luften.

Det första kvartalets rapporter var överlag starkare än vad de allra mest optimistiska prognoser hade förutspått och vändningen i efterfrågan och orderingång etc. hos företagen överraskade nästan alla.

Finansministern kunde gotta sig i starka tillväxtutsikter och riksbankschefen meddelade i samband med den första räntehöjningen på nästan två år att just höjningen var goda nyheter för svensk ekonomi.

Statistiska Centralbyråns industristatistik i fredags (9/7) gjorde inte saken sämre. Orderingången till den svenska industrin ökar stadigt månad för månad och jämför man maj 2010 med maj 2009 visar det sig att den totala orderingången steg med hela 20,4 procent.

Exportindustrin drar hårt och för motorfordonsindustrin lyfte industriproduktionen på årsbasis med 46,1 procent.

För andra paradgrenar i svenskt näringsliv som gruvor och mineral är ökningen 35,1 procent medan stål- och metallverken ökade produktionen med 29,6 procent.

Ingenstans syns eurozonens budgetkris i de svenska företagens siffror. Stockholmsbörsens uppgång i år ligger i topp.

Nu går ridån upp för företagens kvartalsföreställning.