Härnösand

Färgglatt Sticksymposium

140 stickningsintresserade kvinnor från hela världen har den gångna veckan samlats i Härnösands Folkhögskolas lokaler för att lära sig mer om unika stickningstekniker.
Hälsingetröjor, Rovaniemivantar och estniska vantmuddar är några av sakerna som deltagarna har fått prova på. Under lördagen visar de upp sina alster för allmänheten.

Sedan tio år tillbaka träffas en grupp passionerade stickare från hela världen en gång om året. Under en vecka umgås de och går på föreläsningar där de lär sig nya tekniker och inspireras av varandra. Kursen, som heter Nordiska Sticksymposiet, flyttar runt mellan en rad olika länder, förra året hölls den i Japan och nästa år är det Färöarna som är värdar. Men i år har turen för andra gången kommit till Sverige, och Härnösand.
– Temat är folkkonst och färg. I år fokuserar vi på de hälsingska dräkttröjorna. Det är traditionella stickade tröjor som man hade till dräkterna, säger Ulrika Bos Kerttu, en av årets arrangörer.

Förutom Hälsingetröjorna har deltagarna också fått lära sig hur man stickar Lovikkavantar, vattenbärarvantar och hur man färgar garn.

I dag, lördag, är det dags för allmänheten att ta del av vad de kreativa kvinnorna har skapat under veckan. Klockan 10 öppnar nämligen Folkhögskolan sina dörrar för en öppen utställning samt en slöjd- och materialmarknad.

Carin Vidner
carin.vidner@sr.se