Förrätt och snacks på Enkel rörhinna

Joel Magnusson 19 augusti 2010

En enkel och välsmakande förrätt gör du genom att lägga upp små tussar av rörhinna på en assiett. Toppa med en liten sked med stenbitsrom och servera med små limeklyftor och lite klippt gräslök. När du äter denna förrätt är det enklaste sättet att rulla algerna i småportioner på en gaffel ungefär som när du äter spaghetti. Droppa på några droppar limesaft och njut!

Snacks på Enkel Rörhinna
Ett ganska enkelt och gott snack kan man åstadkomma genom att man steker rörhinna på medelstark stark värme några sekunder (max 10 15) i smör. De fina rören blåses upp, och har man lyckats bra med stekningen blir resultatet krispiga rör som är mycket goda. Se upp dock när du lägger dem i stekpannan då det kan skvätta en del om du inte låtit vattnet rinna av ordentligt!  Stek i mycket små portioner om 3 4 exemplar åt gången, annars blir de bara kokta i den vätska som finns i rörhinnan. Låt rörhinnan rinna av ordentligt efter stekning på lite hushållspapper. Litet salt och/eller finmalen vitpeppar gör dem ännu godare.

Enkel rörhinna - Enteromórpha intestinális

Detta är en ettårig grönalg och kallas ibland även för tarmtång. Enkel rörhinna förekommer längs hela den svenska kusten, från norska gränsen i Bohuslän ända upp i Bottniska viken i Östersjön. Den brukar bli 20-30 cm hög där flera exemplar växer ogrenat från ett gemensamt fäste. När man studerar den i vattnet påminner växtsättet ibland om ett mjukt salladshuvud som kontinuerligt formar sig efter vattnets rörelser. Namnet har den fått av att de enskilda exemplaren är rörformade med en diameter på ca 1-2 mm. Färgen är vackert ljust, nästan skimrande, grön och ofta är rören fyllda med en mängd små gasblåsor som förstärker det skimrande utseendet speciellt vid solsken. Den enkla rörhinnan växer på både klippiga och steniga stränder precis vid havsytan och ner till dryga halvmetern. Ofta hittar man den i sk hällkar och då ofta i sådana som ligger flera meter upp på strandklipporna från vattenbrynet. Observera att det finns flera arter av rörhinnor i Sverige men alla går bra att använda som mat. Du kan använda hela plantan att äta.

Rensa och skölj alla alger till dessa recept under rinnande vatten och plocka bort alla smådjur och skräp.