Fisksoppa med Blåstång

Joel Magnusson 19 augusti 2010

Ca två portioner

Soppa
6-7 dl vatten
1 2 dl rensad blåstång i 2-3 cm långa bitar
1 medelstor tärnad morot
1 medelstor hackad lök
2 3 hekto nypotatis
3 - 4 msk koncentrerad fiskbuljong eller en buljongtärning
ca 2 hekto torsk i cm-stora bitar
ca 2 hekto lax i cm-stora bitar
1 knapp msk finriven färsk ingefära
½ dl vin
en rejäl klick smör
salt och peppar

Vitlökscrème
1 dl crème fraiche1 vitlöksklyfta
salt och peppar

1. Pressa vitlöksklyftan och blanda den i crème fraichen. Smaka av med salt och peppar och låt stå i kylen.

2. Koka upp vattnet med alla ingredienser utom fisk, potatis, smör, salt och peppar. Låt småkoka i ca 15 minuter. Lägg i potatisen och koka ca 10 minuter eller till potatisen är färdig. Lägg i fisken och låt koka upp. Montera med en klick smör och smaka av med salt och peppar.

Servera soppan med bröd och ost tillsammans med ett ljust öl. Vill du ha mer smak av alger kan du toppa soppan med malda torkade alger efter smak. Du kan även strö torkade lager på din smörgås.

För dig som är nybörjare när det gäller alger är dessa rätter utmärkta. De har alla en mild och fin smak.

Blåstång - Fucus vesiculosus

Detta är en flerårig brunalg som kan bli ca en meter hög och som växer nästan runt hela den svenska kusten. Blåstången har halvcentimeter stora ovala flytblåsor som sitter i par. De bladlika blad- eller bålflikarna har oftast en tydlig mittnerv som når ända ut mot skottspetsarna. Färgen på blåstång varierar från gulgrön till mörkbrun. Blåtången växer i det salta vattnet på Västkusten från vattenytan ner till ca 1,5 m djup. I Östersjön kan blåstången dock finnas ner på drygt 10 m djup. Blåstången växer på klippor och stenar från vågexponerade strandmiljöer in i skyddade flodmynningar. Blåstången tillväxer i spetsen varje år och de yttersta ca 10 cm är därför de delar som är av bäst kvalitet för att laga mat av.

Rensa och skölj alla alger till detta recept under rinnande vatten och plocka bort alla smådjur och skräp.