
Stekt sill med löksås
Vattna ev. ur sillfiléerna enligt instruktion på förpackningen - varning många sorter tar 12 timmar!
Börja göra såsen:
Smält ca 1 dl smör i en kastrull och låt det bli varmt men inte brunt
Tillsätt ½ - 1 dl vetemjöl och låt det fräsa ordentligt, men inte brännas.
Tillsätt ca 3 dl grädde, i omgångar och under ständig rörning. Mellan varje ny tillsatts grädde skall det bli en slät stuvning.
Låt stå och svälla på låg värme.
Finhacka 2 stora gula lökar.
Stek dem gyllengula eller lätt bruna (men ej för brunt) i smör.
Häll ner dem i såsen.
Skölj och torka sillarna samt vänd dem i vetemjöl.
Strö över lite mald vitpeppar.
Doppa dem i uppvispat ägg och vänd dem sedan i ströbröd.
Stek i rikligt med smör tills de fått en gyllenbrun yta.
Vispa ut pannan med lite vatten och häll i såsen.
Koka upp såsen.
Om den ännu är för tjock späd med lite mjölk.
Smaka av och krydda till god smak.
Om man följer GI-metoder kan man avstå från vetemjölet och istället reda av med äggula på slutet./Edward
Dryckestips: Ett mellanmörkt öl. Vi drack Wisby klosteröl, annars svagdricka. Alkoholfritt alternativ: slånbärssaft, lingondricka.