Haiti

Ett halvår efter jordbävningen

Det har gått ett halvår sen jorbävningen i Haiti, men den tiden har inte varit nog för att börja bygga upp landet igen. Allt internationellt bistånd går fortfarande till katastrof- och överlevnadshjälp.

– Det som slår en är att det fortfarande bor människor i tält och skjul över hela stan på alla öppna platser. Det är chockerande tycker jag, efter så lång tid, säger Maria Ernudd som precis kommit hem efter en månad i Haiti. Hon jobbar för läkare utan gränser, som har det största fältsjukhuset.

– Ett fall som gjorde stort intryck på mig det var en liten pojke som var 15 månader gammal som kom in med ett lårbensbrott. Och det hade han haft sedan jordbävningen. Man kan ju inte ens tänka sig hur ont han hade haft, säger hon.

Människor börjar bli frustrerade över att det tar så lång tid. Det var uppemot 300 000 människor som dog och massor som skadades i skalvet. På den där halvmiunten som det varade blev runt en och en halv miljon människor hemlösa - och Haiti var redan innan ett av världens fattigaste länder.

Fn:s specielle sändebud för Haiti, Bill Clinton, var där i förra veckan och beskrev hela situationen som fruktansvärt frustrerande. Och han är inte ensam om att säga så.

– Om inget händer snart som bryter dödläget, är risken stor att det här provisoriska tillståndet blir permanent, säger haitiern Guillame Josse.