Kamp för jobben i krisens Storbritannien

För tre veckor sedan presenterade den brittiska koalitionsregeringen sin nödbudget och runt om i Storbritannien förbereder nu de olika fackföreningarna sin kamp för jobben. Fackförbundet Unison som samlar 2 miljoner anställda inom den offentliga sektorn är mycket kritiska.

– Den nya regeringen använder krisen för att driva igenom vissa av deras egna ideologiska mål. Som en svagare stat och nedskärningar av offentliga sektorn, säger Clare Williams, en av Unisons ledare i nordöstra England, som vill se en ”Robin Hood-skatt” på finansindustrin.

Finansminister George Osbournes nödbudget innehöll kraftigt minskade offentliga utgifter och höjda skatter och enligt det nystartade institutet för budgetansvar kan 600 000 jobb försvinna från den offentliga sektorn under de kommande åren.

Just nordöstra England är mycket beroende av den offentliga sektorn och här har fackföreningarna bildat allianser och samarbetar också med andra organisationer och politiker för att tillsammans kämpa mot regeringens ekonomiska politik.

– Under sommaren samordnar vi alla röster för att gemensamt kunna ta kampen mot koalitionsregeringen. Den 29:e september ordnas en stor demonstration för att visa sitt missnöje mot åtstramningspolitiken, säger Clare Williams.

Målet är klart säger hennes kollega Kenny Bell - att samla så många missnöjda och besvikna röster, inte minst bland liberaldemokrater, att det kan fälla koalitionsregeringen. Han tror inte att regeringen kommer att ändra sig annars.

– Vi tror att det krävs ett nytt val så att koalitionsregeringen tappar makten för att deras planer inte ska genomföras, säger Kenny Bell.

Har fackföreningarna i Storbritannien verkligen makt nog att förändra?

– Ja, trots att vi förlorat medlemmar är fortfarande sju miljoner med i någon fackförening och det viktiga är att vi ser hur alla besparingar kommer att försämra livet för vanliga människor. Jag tror att vi gemensamt kommer att kunna sätta press på regeringen, säger Clare Williams.