FESTIVAL

För många män på scenerna

Det är fortfarande mest män på Sveriges festivalscener. Det har fått Arvikafestivalen att sätta målet att hälften av de bokade artisterna nästa år ska vara kvinnor.


Den festival som har minst antal kvinnor på scen i år är Sweden Rock, och Krokstrandsfestivalen är den som lyckats bäst med jämställdhet på scen, visar en rundringning som P3 Nyheter har gjort.

Vad tror du, går det att få en jämställd fördelning på festivalscenen? Kommentera!

Nu i helgen kommer bara tre tjejer stå på Arvikas största scen. Olov Hallberg är huvudansvarig på Arvikafestivalen.

Om ni nu är så medvetna, varför är bara var femte artist tjej i år då?
– Vi har visserligen drivit festivalen i nitton år nu och vi som jobbar med den nu har drivit den i två, tre år och man lär sig ju nya saker varje år.

Festivaler bokar för mycket på gammal vana, enligt Olov Hallberg. När Gudrun Schyman brände pengar i Almedalen i protest mot ojämlika löner blev festivalledningen inspirerad.

Vad jag vet fick ju hon pengar av samma PR-byrå som ni har anlitat förut. Hur mycket är det här ett försäljningsknep?
– Ja, ingenting.

Niklas Lundell jobbar på Luger som arrangerar festivalen Way out West i Göteborg. De tänker också mycket på att få in fler tjejer men Niklas tror inte att femtio-femtio-idén funkar i praktiken.
– Jag menar det är svårt att göra en riktigt stark line up som det är, därför skulle det bli ännu svårare om vi bestämde oss för att kvotera.

Arvikafestivalen är inte ensamma om att brottas med ojämställdhet på scenen.
– Det ser eländigt ut. Vi lever i en mansvärld, det är ofta män som sitter på bokande positioner på festivaler, säger Stina Nilsson.

Hon är projektledare för föreningen Lady Fest som har kartlagt hur många kvinnor respektive män som finns på festivalscenerna.

På Peace & Lovefestivalen är 14 procent av de bokade artisterna kvinnor. 
– Vi önskar ju att det inte fanns någon skillnad. Om det sedan är en man eller en kvinna borde inte spelar roll, det handlar om det man gör helt enkelt, säger Ronny Mattson, pressansvarig på festivalen.

Stina Nilsson tycker å andra sidan att det handlar om hela strukturen i kulturbranschen, att män syns mer än kvinnor.
– Kvinnliga band är osynliga.

Den festival som har bokat minst kvinnliga artister är hårdrocksfestivalen Sweden Rock, där är bara ett fåtal av artisterna på scen tjejer.
– Ja, det är tyvärr så det ser ut på hårdrocksscenen. Det finns väldigt få kvinnliga musiker, säger Martin Forssman, pressansvarig för Sweden Rock.

Men den festival som har högst jämställdhetssiffror är Krokstrandsfestivalen i Bohuslän, där är 41 procent av de bokade artisterna tjejer.
– Från början sa jag att vi ska ha målsättning att ha 50 procent kvinnor. Det finns bra kvinnliga artister, och de har svårt att ta sig in på scenerna, säger Joel Linde, arrangör för Krokstrandsfestivalen.

Malmöborna Linnea och Evelina Andersson tror att det finns få kvinnliga musiker på grund av att vi lever i ett mansdominerat samhälle.
– De manliga artisterna har antagligen mer övertag, vi kvinnor måste ta för oss mer, säger Linnea.

Gustaf Berggrensson som också är från Malmö tycker inte att jämställdhet går före kvalité när det gäller artistuppträdanden.
– Kvalitén på uppträdandet är det viktiga. Men om det nu visar sig att det finns många duktiga tjejer som inte får uppträda på grund av att de är tjejer så är det för jävligt. Men visar det sig att de bättre akterna är manliga så tycker jag att det är fair