Vart tog spionerna vägen?

Var är egentligen spionerna? Det är frågan som man verkar ha slutat ställa sig i Ryssland så fort deras plan landade på en flygplats i Moskva i fredags.

Inget har sagts om dem på TV, knappt något har skrivits i tidningarna. Om man har pratat om spionfallet, så har det handlat om vad som hänt de fyra ryska spionerna som blev benådade och fick lämna Ryssland.

I fredags var läget faktiskt ganska sjukt. För det var då som den fantastiska spionhistorien skulle komma hit, till Moskva! Alla redaktioner och nyhetsbyråer ställde sig frågan: Var kommer de tio spionerna att landa? Moskva har tre stora och ett antal mindre flygplatser. Så vart ska man åka?

De med mycket pengar och resurser löste situationen genom att helt enkelt skicka reportrar och fotografer till alla flygplatser. För oss som inte har 30 kollegor blev det helt enkelt till att vänta och se. Jag valde att följa planet via såna där häftiga tjänster på internet, där man kan se flygplanens rörelser med hjälp av radar.

Framåt kvällen så landade då det ryska nödsituationsministeriets Jakovlev-42 med de tio spionerna på Domodedovo flygplats. Sedan var det som att Anna Chapman och de andra blev som uppslukade av marken. De blev satta i minibussar, sen försvann de. Ingen verkade ha lust att följa efter den ryska underrättelsetjänstens transportbilar.

Nu, på tisdagen, läser jag att de tio för tillfället befinner sig på underrättelsetjänstens högvarter i Jasenovo utanför Moskva. Det ska bli förhör i några veckor för att ta reda på om någon av dem eventuellt läckt information till USA. Sen, sägs det, är allting back to normal. Spionerna ska till och med få fortsätta jobba åt underrättelsetjänsten SVR.

Alla utom Anna Chapman då. Hon skulle i så fall förmodligen vara världens kändaste spion, och det kanske inte är vad SVR behöver just nu.

Däremot kan det bli en annan karriär för Anna Chapman. I hemstaden Volgograd är hon nämligen omåttligt populär, och stadens myndigheter vill dra nytta av hennes namn. Till exempel har man utlyst en tävling där stadens medborgare ska skriva en sång till Chapmans ära.