Kronoberg

Värmen stor fara för äldre dementa

En av de extra utsatta grupperna i sommarvärmen är de äldre som bor på vård och demensboenden, vilket i sin tur ställer extra krav på personalens tillsyn av de äldre.

– Det var skönt att sitta här, säger Inga Magnusson som bor i en lägenhet på vårdboendet Bågen i Växjö. Hon säger att det inte går att sitta inne en dag som denna när det är så varmt ute.

Det gäller att vara taktisk på äldre- och demensboendet Bågen i Växjö för att hålla det svalt i byggnaden. Ingen air conditioner är installerad och när hettan håller i sig flera dagar i rad blir det ganska svettigt.

Dementa drabbas hårt
– Det är viktigt att man tänker på att sätta fram extra vatten en sådan här varm dag och tänker på att de inte alltid kan ta vatten själva. Det är också viktigt att se till att de sätter sig i skuggan om de sitter ute och använder de parasoller som finns på vårdboendets uteplatser. Det är också viktigt att dra ner persiennerna och vädra när det är möjligt, säger Lisbeth Wickström, enhetschef på äldre- och demensboendet Bågen i Växjö.

Den grupp som drabbas särskilt mycket av varmt klimat är dementa, som löper nästan dubbelt så hög risk att dö när solen ligger på, visar en ny rapport från Statens folkhälsoinstitut.

Svårt att läsa kroppens signaler
Orsaken är främst att de dementa har svårt att uppfatta kroppens signaler och därmed inte förstår att man exempelvis är törstig. Det är därför extra viktigt att titta till dem, menar Lisbeth Wickström.

– Det är viktigt att vårdpersonalen fungerar som förlängda armar till de personer som själva inte kan påkalla att de vill ha vätska.

Ines Micanovic
ines.micanovic@sr.se