3 000 poliser slog till mot maffian

I Italien har över 320 personer gripits i ett av de största tillslagen någonsin mot den kalabriska maffian, som kallas ndranghetan.

80-åriga Domenico Oppedisano finns bland de gripna, han tros vara den kalabriska maffians högsta ledare.

De gripna är bland annat misstänkta för mord, utpressning, knark- och vapensmuggling.

3 000 poliser slog till på flera platser runtom i Italien i dag. De beslagtog egendomar till ett värde motsvarande hundratals miljoner svenska kronor.

Enligt Italiens inrikesminister Roberto Maroni slog man till mot ndranghetans hjärta, både organisatoriskt och ekonomiskt.

Men författaren Tomas Lappalainen, som skrivit en bok om ndranghetan i Kalabrien, säger att tillslaget sannolikt inte har någon större betydelse för organisationen, annat än på kort sikt.

Ndranghetan beräknas ha 8 000 medlemmar:

– Organisationens sätt att vara rotad i Kalabrien gör att om man tar bort en del av topparna är det ingenting som hotar den djupare strukturen. De ersätts av andra.

Ndranghetan har sin maktbas i Kalabrien i södra Italien. Den anses vara den mäktigaste maffiaorganisationen i Italien i dag. De enorma inkomsterna kommer från vapen, prostitution och knark.

– Den har varit väldigt framgångsrik under de senaste 20 åren när det gäller framförallt kokainhandeln. De har tjänat fantastiskt mycket pengar. Man räknar med att de kontrollerar uppemot 3,5 procent av Italiens BNP, säger Tomas Lappalainen.

Av dagens gripanden skedde de flesta i Milanotrakten i norra Italien. Flera av de gripna uppges vara entreprenörer eller på annat sätt verksamma inom vårdsektorn.

– Det är en pågående jätteskandal i Kalabrien hur mycket sjukvården kostar och hur mycket av de här pengarna som rinner ner i maffiaklanernas fickor.