Iransk atomforskare har dykt upp i USA

En atomforskare från Iran som varit försvunnen i ett år har i dag dykt upp i Washington. Iran har hävdat att mannen varit kidnappad av den amerikanska underrättelsetjänsten. Och händelsen väcker nu nya frågor i en historia som fyllts av anklagelser och motsägelsefulla uppgifter.

I ett videoklipp som dök upp förra månaden och som visats på iransk TV, framträder en man som påstås vara den runt 30 år gamla, atomforskaren Shahram Amiri. Där säger mannen att han blivit kidnappad av den amerikanska underrättelsetjänsten CIA. Vilket USA förnekar.

Det var i juni förra året som iranska medier rapporterade att atomforskaren försvunnit under en pilgrimsresa till Saudiarabien, och regimen i Iran menade att USA fört bort honom för att pressa honom på information om landets atomprogram.

Ett program som västländer menar är tänkt för att framställa kärnvapen, medan iranska myndigheter säger att det är till kärnkraft.

I mars i år rapporterade det amerikanska TV-bolaget ABC att Amiri nu bytt sida och samarbetade med USA.

Sen för några veckor sedan dök flera videoinspelningar upp på videosajten Youtube.

Nu sitter en välklädd man som också hävdar att han är Amiri, och säger att han är i Arizona, USA, för att studera och att han inte är inblandad i någon vapenforskning. En tredje video i slutet av juni, säger att han rymt från amerikanska myndigheter.

I dag ska mannen ha dykt upp vid den iranska sektionen på Pakistans ambassad i Washington. Enligt nyhetsbyrån Reuters bekräftat av Pakistans utrikesdepartement, som säger att Iran nu jobbar på att flyga hem honom så fort som möjligt.

En anonym källa från amerikanska myndigheter säger enligt nyhetsbyrån AFP att Shahram Amiri är i USA av egen vilja, att hans beslut att lämna USA är hans eget. Och att situationen för tre amerikaner som sedan förra sommaren suttit fängslade i Iran, är annorlunda. Och att de måste släppas.