krisen i storbritannien

Brittiska studenter slåss om jobben

Nu i början av juli blir många studenter i Storbritannien klara med sin examen. Men, liksom i Sverige, så är jobben för ungdomar få. Och det ställer krav på uppfinningsrikedom hos studenterna.
– Jag ska kanske åka till Sydkorea för att undervisa i engelska. Det är inte det jag egentligen vill göra men det skulle hjälpa mig genom lågkonjunkturen, säger studenten Josh Wyatt.

Och Josh Wyatt står tillsammans med Rachel Coleman och Maddie Brown utanför universitetet i Newcastle. Alla tre har på sig en svart cape med vit päls på kanten. Capen för att visa att de har tagit sin examen - den vita pälsen för att deras ämne var det engelska språket.

– Det är svårare än jag trodde att hitta ett jobb, säger Rachel Coleman. För många människor har blivit uppsagda så de jobben som vi skulle få finns inte längre. Nu gäller det att söka alla möjliga jobb.

Och många studenter i Storbritannien verkar resonera likadant. En undersökning som nyligen publicerades visar att företag får i snitt 70 sökanden per jobb - de mest populära jobben var hos företag som gör konsumentvaror som mat eller smink, det hade över 200 ansökningar per jobb. Och ingångslönerna har mer eller mindre frysts av krisen och är på motsvarande 280 000 kronor per år. Nu uppmanas studenter ta vilka jobb som helst – allt steka hamburgare är bättre än att vänta.

Men Maddie Brown har en annan plan. Hon ska fortsätta studera och kanske ta en doktorsexamen i USA – för där finns det mer resurser.

En anledning till den tuffa konkurrensen är att många studenter som blev klara i fjol söker samma jobb som de som tar examen nu. Och ungdomsarbetslösheten i Storbritannien har stigit under krisen. Nu saknar 17 procent av unga mellan 18 och 24 ett arbete enligt landets officiella statistik. Att jämföra med den totala arbetslösheten på knappt 8 procent.