Damlandslaget

Sverige kryssade mot världens bästa landslag

Malmös Linda Forsberg såg till att Sverige spelade 1-1 mot USA i en träningslandskamp.

Men det var USA, kallat världens bästa landslag, som inledde bäst och pressade de svenska damerna hårt i första halvlek.

– USA var bättre än vad vi var i första, framförallt de första 20 minuterna, säger Sveriges förbundskapten Thomas Dennerby till Radiosporten.

Amy Rodriguez lyckades få fram en fot på Abby Wambach djupledsboll i 44:e minuten, som varken backen Sara Larsson eller den utrusande målvakten Sofia Lundgren lyckades nå.

Det hade också kunnat bli 2-0 för USA. Minuten innan Sveriges kvitteringsmål hade Rodriguez en nick i ribban, men i stället gjorde Linda Forbserg 1-1 i 57:e på pass av Stina Segerström.

Det var Forsbergs tredje mål på 16 landskamper.

Sverige var närmast ett segermål i resten av halvleken, men USA har inte förlorat en match på över sju år när de varit i ledning, och så blev det inte nu heller.

– I andra halvlek tar vi över matchen och får rättvist 1-1, tycker Dennerby.

Pia Sundhages amerikanskor har bara förlorat en gång sen hon tog över som förbundskapten 2008, det var mot Norge i öppningsmatchen i OS samma år.

– USA var betydligt mycket tröttare än vad vi var efter matchen, de sista 15 hade de det jättejobbigt. Grunden i det låg i vårat lugna och fina passningsspel, de fick jaga mycket boll och vi var helt enkelt mycket bra i vårt passningsspel idag, säger Dennerby. 

Av 52 matcher har USA vunnit 47 och spelat fyra oavgjorda, där två kryss kommit mot Sverige.

– Vi har närmat oss USA hela tiden, det är bara en seger vi väntar på nu.

Sverige spelar nästa match mot USA natten till söndag, svensk tid. Hedvig Lindahl tar då över målet från start i stället för Sofia Lundgren.

Lovisa Giertta
lovisa.giertta@sr.se