Idrottande barn får fotproblem

Allt fler idrottande barn söker hjälp för stora problem med fötterna. Vanligast är smärtor i hälarna.

Sebastian Kristiansson som spelar fotboll i Sundsjö IF är 13 år idag, han började få ont för några år sedan.

– Det gjorde väldigt ont i hälarna, mest efter fotboll och innebandy, jag trodde först att det var något fel på fötterna, berättar Sebastian Kristiansson.

Det är framförallt pojkar inom bollsporterna i 10-13 års åldern som får ont i hälarna.

Till sjukgymnasterna kommer nu en ny grupp patienter.

Karin Holmberg är sjukgymnast med idrottsmedicinsk specialitet på Metropolen i Östersund.

– Av dem som söker med överlastningsbesvär tycker vi oss se ett mönster och det är att man specialiserat sig tidigt och bara håller på med en idrott, många pass per vecka och lite av annan varierad idrott, säger Karin Holmberg sjukgymnast med idrottsmedicinsk specialitet på Metropolen i Östersund.

Det pågår forskning inom området eftersom det inte finns så mycket fakta kring problemen. Bland annat håller landstinget i Värmland på med en studie där omkring 100 pojkar ingår. Dels har man skickat ut en enkät till barnen för att ta reda på omfattningen av problemen och sedan har pojkarna har fått testa att använda specialgjutna hårda hälkoppar, det verkar fungera enligt Maria Klässbo som är sjukgymnast och har medverkat i studien.

– Det vi har sätt är att det blir direkt smärtlindring och så blir hälkudden tjockare och pojkarna kan fortsätta att vara fysiskt aktiva, säger Maria Klässbo.

Det finns olika teorier och orsaker till varför just barn i 10-13 års ålder får problem.

Dåliga platta skor. Mer intensiv och ensidig träning i unga år. Dåligt dämpade träningsskor i kombination med att barnen ofta tränar på hårda underlag. Men det finns också medicinska orsaker enligt sjukgymnast Maria Klässbo.

– Det vi tror är att de flesta barn som får ont i hälarna har det vi kallar för Severs skada, det vill säga en överbelastningsskada på hälen som inte är färdigväxt, säger Maria Klässbo.

Det är bara barn som får detta och skadan läker i takt med att barnet blir äldre.

– Smärtan kan pågå upp till två år men den går alltid över, säger sjukgymnast Maria Klässbo.

Studien om barns problem med hälarna kommer inom kort att publiceras i tidskriften Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports.