PO: Littorin ännu en offentlig person

Pressombudsmannen Yrsa Stenius anser att avgångne arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin inte kan gömma sig bakom att han inte längre är en offentlig person.

– Det var nog ett naivt antagande för man förlorar inte sin position som offentlig person över en natt, det gör man inte, utan det är en lång, lång process. Det är klart att Sven Otto Littorin alltjämt är en offentlig person.

Aftonbladet verkade vara inne på samma linje när de först valde att inte publicera efter att han avgått, för då motiverade de just med att han inte längre var en offentlig person, men båda hade alltså fel i den slutsatsen?

– Det här är bedömningsfrågor, jag säger inte vem som hade rätt eller fel, Aftonbladet kan mycket väl göra en sådan bedömning men jag hade inte invänt om de gjort en annan bedömning, nämligen att hans offentliga position påverkar hans förhållande till medierna alltjämt även om han har avgått och han måste tåla granskning.

– Aftonbladet har uppenbarligen gjort den bedömningen att de är helt säkra på att de litar på sin källa och de har kommit till den slutsatsen att de publicerar och då får man se i fortsättningen. Om de är helt snett ute antar jag ju att Littorin kommer att vända sig till Justitiekanslern och få till en förtalsrättegång och sedan om han anser att tidningen har skrivit på ett sätt som är skadande som är orimligt för honom och som inte har skälig grund så kan han också vända sig till PO.

Vad Aftonbladet vet eller inte vet vet ju inte vi andra, men hur ser du på alla andra medier som har återgett Aftonbladets uppgifter?

– Det är ganska naturligt att de gör det, men de ska ju komma ihåg, de ansvariga utgivarna, att det de själva, som bär det fulla ansvaret för sina egna publiceringar, de kan inte skylla på Aftonbladet och säga att "det stod i Aftonbladet och därför återger vi det", utan de måste göra en egen värdering.