Mark

Camping erbjuder gasolkontroll

Knappt hälften av alla husvagnsägare väljer att kontrollera sin gasolutrustning när de är hos bilprovningen. Mikael Olsson äger Hanatorps camping i Örby och har bestämt sig för att råda bot på problemet.

På Hanatorps camping gör de nu besiktningen på campingen med hjäp av Bilprovning.

– Tanken är att vi ska låta våra fasta gäster, att det ska ingå i deras säsongsavgifter. Vi låter även de nya gästerna få testa om de vill, säger Mikael Olsson, ägare av Hanatorps camping i Örby.

Den obligatoriska kontrollen togs bort i april förra året efter EU-direktiv. Förr blev fem procent av av husvagnarna underkända av bilprovningen och det sker upp till 2 dödsolyckor per år på grund av gasolläckage.

När myndigheten för samhällsskydd och beredskap gjorde en utredning av det nya beslutet kom de fram till att olyckorna troligtvis kommer att öka.

Annika Pedersen som campar på Hanatorps camping tycker att det är märkligt att det inte längre är obligatoriskt att kontrollera sin gasolutrustning.

– Det är ju många vagnar som står på rad, så är det då någon som inte fungerar riktigt, så vet man ju inte vad som ska hända, det är obehagligt, säger ägaren Annika Pedersen.

Sara Holmberg
sara.holmberg@sr.se