Amalthea har satt kurs mot egyptisk hamn

Fartyget Amalthea som ursprungligen hade kurs mot Gaza har nu kommit in på egyptiskt vatten och är på väg mot hamnen el-Arish. Det uppger den statliga egyptiska televisionen. De libyska organisatörerna bekräftar att fartyget är på väg mot en egyptisk hamn, enligt AFP.

Fartyget, Amalthea, har under förmiddagen legat stilla, omgivet av israeliska krigsfartyg, i vattnen mellan Egypten och Gaza.

Enligt Amaltheas besättning berodde stoppet på ett maskinfel. Men israeliska uppgifter antyder att fartyget stannade, eftersom befälhavaren och aktivisterna ombord var oense.

Aktivisterna ville fortsätta försöket att bryta den israeliska blockaden och ta sig till Gaza, medan befälhavaren ville gå till egyptiska El-Arish och lossa hjälpsändningen där. Sedan kan förnödenheterna gå landvägen in i Gaza.

I lasten finns omkring 2 000 ton mat, mediciner och byggmateriel som har skänkts av en libysk hjälporganisation, ledd en son till landets diktator Muammar Kaddafi.

Uppgifterna var tidigare i dag motstridiga om vart fartyget egentligen är på väg, till egyptiska El-Arish eller till Gaza.

Israel har hela tiden sagt att fartyget inte under några som helst omständigheter kommer att tillåtas anlöpa Gaza och den israeliska marinen följer henne hela tiden.

Efter den blodiga israeliska bordningen av ett turkiskt fartyg på väg till Gaza med en hjälpsändning i slutet av maj har Israel visserligen lättat på blockaden mot den isolerade landremsan. Men det gäller bara varor som kommer landvägen och kan kontrolleras av israelerna.