Malmö

Kopplerihärvan växer

Nu växer kopplerihärvan i Malmö där en 14-årig lätt förståndshandikappad flicka misstänkts ha tvingats sälja sex till okända män.

Sju personer sitter nu häktade misstänkta för bland annat grovt koppleri och grov våldtäkt mot barn.

Den 14-åriga flickan var på rymmen från ett fosterhem när hon av en slump träffade på några personer i Malmö. På en toalett, i en lägenhet och en klubblokal ska hon sedan enligt åklagaren ha blivit såld för några hundralappar.

– Det rör sig om 20 till 30 tillfällen, säger kammaråklagare Ulrika Rogland.

Hur mår flickan?

– Hon har mycket stöd runt omkring sig så hon har det väl lite bättre nu än hon har haft det. Det har varit väldigt jobbigt för henne.

Utnyttjandet av flickan ska ha skett från mitten av mars till mitten av april och nu sitter sju personer häktade. Tre misstänkta för grovt koppleri och medhjälp till grovt koppleri, de övriga för våldtäkt mot barn och grov våldtäkt mot barn . En person sitter anhållen och ytterligare fyra personer är anhållna i sin frånvaro och härvan kan komma att växa ytterligare.

– Jag kan i alla fall inte utesluta att det kan bli fler, säger Ulrika Rogland.

När tror du att du kan väcka åtal?

– Som det ser ut nu så tror jag det blir i början på september.

Kammaråklagare Ulrika Rogland har hotats under utredningen och står nu under polisbeskydd, men ville idag inte kommentera hotet.

Tidigare misstänktes en 18 kvinna, som så sent som i mars dömdes till öppenvård och ungdomstjänst för att ha sålt en annan förståndshandikappad 14-årig flicka till flera män, vara inblandad, men hon är numera avförd från förundersökningen.

– Där kan jag inte styrka något brott så hon är inte längre misstänkt, säger Ulrika Rogland.

Däremot är hennes 18-årige pojkvän häktad, misstänkt för koppleri, och våldtäkt mot barn. Försvarsadvokat Jan-Anders Hybelius företräder 18-åringen och säger att han inte var inblandad i koppleriet.

– Han har ingenting med kopplerimisstankarna att göra överhuvudtaget. När det gäller den andra misstanken så väljer jag att inte kommentera den.