Blekinge

Bankstölder på nätet ska minska

Från och med idag blir svårare att förfalska hemsidor på internet och stjäla dina personuppgifter. Nu släpps nämligen en funktion som gör det lättare för operatörer att kontrollera att du hamnat på rätt sida och inte en förfalskning. Men i Blekinge är det bara Olofströms kommun som är intresserad av funktionen.

– Detta kommer underlätta för våra operatörer att kontrollera äktheten av olika internetsidor, säger Anne-Marie Eklund Löwinder som är kvalitets- och säkerhetschef på .se, Stiftelsen för Internetinfrastruktur.

Från och med idag blir det alltså svårare att förfalska hemsidor och stjäla till exempel dina bankuppgifter när du loggar in på din internetbank. Problemet har tidigare varit att det har varit lättare att förfalska hemsidor och lura in internetanvändare på fel sida. Detta innebär att du kan ha gett ifrån dig känslig information om dig själv till fel person.

– Tidigare har det vara förhållandevis enkelt att förfalska sidor. Det kan vara en kopia av en internetbank där jag blir ombedd att lämna ifrån mig mina uppgifter och så sitter någon på andra sidan och spelar in mina inloggningsuppgifter, avslutar Anne-Marie Eklund Löwinder.

Malin Ekberg
malin.ekberg@sr.se