Trots kritik: Fler tvångsutvisas till Irak

Trots kritik mot grupputvisningar från Sverige till Irak så görs allt fler resor där personer som fått avslag på sin asylansökan men inte frivilligt återvänder, tvångsutvisas med chartrade större plan till Irak.

– I stort har det fungerat väldigt bra. Det förekommer naturligtvis att några stycken kan göra motstånd, säger Per- Uno Johansson som är chef för utredningsenheten för gränspolisavdelningen i Stockholm.

Hur ofta skulle du säga att det var?

– Det är någon gång per resa. Någon enskild.

Vad händer då?

– De läggs då med fängsel för att hindra att de gör sig själva illa eller gör transportpersonalen illa. Och för att kunna genomföra avvisningen.

Sedan december 2008 har 460 irakier, kvinnor, män och barn, tvångsutvisats från Sverige till Irak med större specialchartrade flygplan. Förra året genomfördes sju sådana resor och i år har redan åtta stycken genomförts. Och fler kommer troligen ske under året säger Per Uno Johansson vid gränspolisen.

Men resorna har fått kritik. Senast i Juni kritiserade FN:s flyktingorgan UNCHR en massutvisning av irakier som skedde från Sverige. Hanne Mathisen är talesperson för UNHCR i Norden och Baltikum och menar att Irakier som kommer från områden som UNHCR anser vara såpass farliga att personerna borde få internationellt skydd i dag tvångsutvisas på det här sättet.

– I och med att Sverige ger avslag till personer från de centrala områdena, och på grund av information vi har från ombud och medierapporter, så utgår vi från att personer från dessa fem centrala delar är bland de som har skickats tillbaks med tvång, säger Hanne Mattisen.

Bagdad är ett av de områden som UNHCR anser vara farliga. Det är här de chartrade planen med tvångsutvisade från Sverige landar. Och enligt Kriminalvårdens transporttjänst, som utför utvisningarna, så är det härifrån upp irakierna själva att ta sig till sin slutdestination inom Irak eftersom. Som hjälp får de utvisade 100 dollar till transportmedel, något som Hanne Mathisen ställer sig kritiskt till.

– Vi tycker inte det är tillräckligt. Vi tycker att man är ansvarig att se till att personerna kommer tryggt hem, säger Hanne Mathisen, talesperson UNHCR i Norden och Baltikum.