Alkolås istället för indraget körkort vid rattfylla

Nu föreslår regeringen att den som döms och avtjänar straff för rattfylla ska slippa bli av med sitt körkort. Villkoret är att de går med på att skaffa alkolås. Infrastrukturminister Åsa Torstensson tror att det här kommer leda till mindre rattfylla på vägarna.

– Det skapar möjligheter för den rattonyktre och den som är missbrukare att få hjälp med sitt alkoholmissbruk. Och det skapar ytterligare trafiksäkerhet på våra vägar, så att vi minskar alkoholen i samband med trafiken, säger Åsa Torstensson.

Förutom böter eller fängelse så får den som döms för rattfylla i dag sitt körkort indraget i mellan en och 36 månader beroende på hur grovt brottet är. Men nu föreslår regeringen att den som döms ska få fortsätta köra.

Villkoret är att man går med på att köra med alkolås i bilen, en mekanism som mäter alkoholhalten i utandningsluften. Har föraren druckit mer alkohol än låset tillåter så går det helt enkelt inte att starta bilen.

Den som döms för att ha kört onykter ska få välja mellan ett år utan körkort eller ett år med alkolås i bilen. För grov rattfylla handlar det om en tidsperiod på två år. Vad gäller drograttfylla ska indraget körkort fortsätta gälla eftersom det inte finns något billås för narkotika.

I dag lämnar regeringen en lagrådsremiss med förhoppning om att riksdagen tar beslut i frågan redan i höst. I så fall införs de nya reglerna i januari 2012.

Åsa Torstensson ser inga moraliska bekymmer med att den som dömts för rattfylla fortsätter bakom ratten.

– Vi har sett att den som redan är dömd för rattfylleri kör full igen ute på vägarna. Och det är det som jag snarare tycker är ett moraliskt dilemma, att vi inte skapar bra förutsättningar för att den som har kört rattonykter en gång inte ska köra det fler gånger, säger Åsa Torstensson.

Socialdemokraternas talesperson för infrastruktur Lena Hallengren dömer ut regeringens förslag.

– Jag tycker det är rimligt att det finns en påföljd när man begår ett brott. Alkolås i bilen är ingen påföljd. Båda delarna är viktiga, jag kan inte se varför en enskild ska välja mellan dessa två, säger Lena Hallengren.