Solande kan skydda kvinnor mot åldersdiabetes

Kvinnor som solar löper mindre risk att drabbas av så kallad åldersdiabetes. Det visar en studie gjord vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge och Skånes Universitetssjukhus i Lund. Solning visar sig vara en av de viktigaste skyddfaktorerna, säger docent Pelle Lindqvist.

– Tillsammans med viktnedgång och träning ser aktiva solvanor ut att vara den viktigaste preventiva åtgärden mot typ 2-diabetes, säger Pelle Lindqvist.

40 000 kvinnor i åldrarna 25 till 64 år har följts under elva år och de som solade hade 30 procent mindre risk att få typ 2-diabetes jämfört med dem som undvek solen. Det innebär att 600 kvinnor varje år slipper att få typ 2-diabetes på grund av att de har det forskarna kallar aktiva solvanor.

– De som solar på sommaren, på vintern åker söderut eller solar solarium, säger Pelle Lindqvist.

Enligt forskarna bakom studien skall man i solfattiga Norden vara ute i solen när den är som starkast, men man skall absolut inte bränna sig. D-vitamin produceras i kroppen med hjälp av solljus och just D-vitamin kan vara en förklaring till varför solande skyddar mot typ 2-diabetes.

– Man vet att om man bor i Sverige eller Norden då har man D-vitaminbrist under en stor del av året. Och man vet att D-vitaminbrist försämrar sockeromsättningen i kroppen, säger Pelle Lindqvist.

En annan delförklaring kan också vara mängden av hormonet melatonin i kroppen. Bildandet av melatonin påverkas av mängdes solljus och hormonet har visat sig påverka risken för att få typ 2-diabetes. Studien visar att speciellt smala kvinnor har störst nytta av solandet. De har 50 procent lägre risk, medan kraftigt överviktiga kvinnor som solar inte minskar risken att få åldersdiabetes.

– Överviktiga kanske har en sådan förhöjd risk redan från början att solen inte spelar någon roll.Men det här vet vi inte, säger Pelle Lindqvist.