Tierp

Ensidig kost för äldre i Tierp

Nu kommer klagomål mot maten på äldreboenden och skolor i Tierps kommun. Sen några månader tillbaka tillagas maten i kommunens egna kök, något som välkomnats av många.

Men glädjen över att slippa den kylda maten från Gävle har allt mer övergått i undran över hur menyerna egentligen sätts samman av kommunen. Samma maträtt kan återkomma på menyn flera gånger under en vecka, berättar enhetschefen Gunilla Pettersson på äldreboendet Wesslandia i Karlholmsbruk.

- Det har varit väldigt mycket pannkakor. Det har varit köttfärsrätter flera efter varandra i veckan, säger Gunilla Pettersson.

Hur har ni reagerat då?

– Vi har ändrat om matsedeln lite grann då. Om det varit pannkakor flera gånger så har vi ändrat efter det första tillfället och gjort mannagrynspudding eller risgrynspudding som vi vet att dom gamla tycker om.

Pannkaka två eller tre gånger på en vecka, eller köttfärsrätter två, tre gånger på en vecka, personalen i de kommunala verksamheterna i Tierp har allt mer börjat undra vad som pågår. Förväntningarna var höga när kommunen i april tog över mathanteringen efter flera års transporterande av kyld mat från Gävle till äldreboenden, skolor och förskolor runtom i Tierps kommun.

Och matens kvalitet i kommunens egna tillagningskök har inte många klagat på, men menyernas sammansättning har väckt förvåning. I ett brev till kommunen påpekar två gode män till gamla som bor på äldreboende att de boende betalar över 3000 kronor i månaden för mat och menar att det inte är acceptabelt med menyernas ensidighet. De slår också ned på att middagen på midsommaraftonen bestod av broccolisoppa. Varför har det då blivit så att samma maträtter ofta återkommit? Helena Broberg, chef för processtöd på Tierps kommun, är också undrande:

– Jag vet inte hur den här situationen har uppstått, och det här är nånting vi måste ta till oss, säger Helena Broberg.

Kostkonsulenten på kommunen är på semester och har inte gått att nå. Upplandsnytt har talat med personer i den rådgivande kostgruppen, som säger att upprepningen av maträtter inte varit något som varit avsett inom gruppen. Det måste vara något som gått galet när excel-filerna på datorn skulle sättas ihop till färdiga menyer, är den förklaring Upplandsnytt får. I så fall skulle alltså rent tekniska misstag ligga bakom de ensidiga menyerna. En förklaring som gör Helena Broberg en aning häpen:

– Det låter mindre sannolikt tycker jag. Skulle det ha hänt är det otroligt olyckligt. Menyerna måste naturligtvis korrekturläsas.

Om det är så det gått till, är det acceptabelt tycker du?

– Nej, det tycker jag inte, avslutar Helena Broberg.