Vete kan bli ännu dyrare

Den torka som drabbat Europa har fått priset på vete att skjuta i höjden och i Kina hamstrar man nu vete för att möta en eventuell matbrist.

Niclas Egman, råvaruhandlare på Handelsbanken, tror på ännu högre priser.

– Vi tror på en ytterligare ökning av spannmålspriser framöver. Vi har också sett att Kina, till exempel, ökat sina lager för att motverka en eventuell hungersnöd i landet.

På de internationella råvarubörserna har priset på vete gått från 128 Euro per ton till runt 160 Euro per ton. Men råvaruhandlaren Niclas Egman tror att priset kommer att stiga mer, till 180 Euro per ton.

– På vår råvaruavdelning tittar vi väldigt mycket på väderrapporterna för att se hur det ser ut.

På Ingarö, två mil fågelvägen från Handelsbankens handlargolv, ligger Säby gård. Där har lantbrukaren Mikael Windahl 140 hektar med vete som ska skördas om en månad. Och han påverkas också av råvarubörsernas kurser.

– Den största faktorn för en lönsam produktion är vädret. Sedan att priset på vete rör sig upp och ner är viktigt när man har en låg skörd som det blir i år.

Dagskursen på råvarubörserna är högre än priset för levererat vete i Sverige, men priserna följer varandra. Och Mikael Windahl följer noga veteprisets växlingar.

– Det beror på årstiden, men så här års är det ett par gånger i veckan.