speedway

Kritik mot bansäkerheten

Säkerheten på många speedwaybanor i de lägre serierna - där många av landets juniorförare kör - är sämre än på de banor, där elitklubbarna kör sina matcher. Något som Gislavedsföraren Anton Göthberg fått erfara efter en svår krasch på Nässjös speedwaybana.

Det har nu gått drygt två veckor sedan 19-årige Anton Göthberg från Gislaved kraschade allvarligt i division 1 -matchen mellan Nässjö och Gnistorna. Anton for rakt in i skyddsstaketet som omgärdar banan och smällen blev förödande.

 -Jag minns bara att jag låg vid staketet och hade grymt ont, säger Anton Göthberg. 

Anton fick föras med ambulans till sjukhus och där konstaterade man att Anton krossat en ryggkota och brutit tre revben. Efter operationen så är det nu kryckor, korsett och ständig värk som är Antons vardag.

 -Första gången jag klev upp ur sängen kunde jag gå två steg, men det går framåt, säger Anton Göthberg.

Anton är inte heller ensam om att ha skadat sig allvarligt i en speedwaymatch, liknande olyckor har inträffat flera gånger i de lägre serierna och i ett fall även med dödlig utgång.

Inte förrän nästa år är det krav från SVEMO att banor där man kör matcher i division 1 ska ha luftbarriärer som fångar upp förarna. Det rör sig om tre banor bland annat den i Nässjö och Christer Gustavsson på SVEMO:s rundbanesektion är medveten om att säkerheten är sämre på vissa banor.

 -Den är inte exakt lika hög som när man har luftstaket, säger Christer Gustavsson.

Anledningen till att de mindre speedwayklubbarna fått dispens till nästa år med att skaffa luftbarriärer är att det krävs stora investeringar.

 -Man skakar ju inte fram en halv miljon utan vidare, säger Conny Haage, ordförande i Nässjö speedway.

I Nässjö är nu kvällens tänkta speedwaymatch inställd och där inväntar man ett beslut från SVEMO:s säkerhetskommitté om banans säkerhet.

Men att förbjuda tävlingar på de tre banor som saknar luftstaket, däribland den i Nässjö, är inget alternativ, menar Christer Gustavsson på SVEMO.

 -Så kan vi inte resonera, det är omöjligt, säger Christer Gustavsson.

Mattias Sundler
mattias.sundler@sr.se