Nordvästskåne

Lars Vilks nöjd med domen

Helsingborgs Tingsrätt dömde på torsdagen de två bröder som åtalats för ett brandattentat mot konstnären Lars Vilks bostad till fängelse i tre respektive två år. Och Lars Vilks själv var efteråt nöjd med domen.

– En rimlig dom. Bevisningen var ju överväldigande, och historierna som dukades upp var genomskinliga, kommenterar konstnären.

Den äldre brodern som fick tre år ska överklaga sin dom. Hans yngre bror som är 19 år dömdes till två års fängelse, också det för försök till mordbrand. Han har haft ett kort samtal med sin advokat men har ännu inte bestämt sig för om han ska överklaga domen.

Det var en natt i mitten av maj som man försökte tända eld på Lars Vilks bostad i Nyhamnsläge utanför Höganäs, men branden slocknade av sig själv.

På platsen hittades bland annat två brandskadade jackor som tillhörde de båda bröderna. Den yngre brodern togs också in på Helsingborgs lasarett med svåra brännskador samma natt som branden inträffade. Båda nekar till att ha något med branden att göra.

Domstolen anser dock att det inte finns någon annan rimlig förklaring än att bröderna anlagt branden. Enligt tingsrätten var brottet är ett angrepp på Vilks grundlagsskyddade yttrandefrihet, och att motivet var att bröderna ansåg att Vilks förnedrade muslimer eftersom han avvbildat profeten Muhammed som rondellhund. Den yngste broderns advokat Lennart Nilsson är inne på samma tema fast ur ett annat perspektiv.

– Men jag är kritisk i påföljdsdelen. Lars Vilks har medvetet valt ut en religion och kränkt och förnedrat, anser Lennart Nilsson.