"Man väljer bort automatiskt"

Tjejer med slöja har flera gånger sämre chans att få jobb. Det visar en granskning P3 Nyheter har gjort.  
Vi sökte 200 jobb över hela Sverige – och den tjej som inte bar slöja var intressant för fyra gånger fler arbetsgivare än tjejen som har slöja på fotot i sin ansökan.

Hur ska man få bort diskrimineringen på arbetsmarknaden? Kommentera!

I P3 Nyheters granskning sökte två påhittade personer, Emma Svensson och Evin Ziadi, samma jobb. Vi gav dem samma ålder och i princip identiska meriter och fritidsintressen. De kan lika många språk, är engagerade i föreningar och har pluggat samma sak.  

Ändå blev Emma kontaktad av 35 arbetsgivare, medan Evin bara var intressant för åtta av de 200 företagen. Vi valde att göra stickprover och konfronterade några av arbetsgivarna:  
– Nä, men du saknade väl inget särskilt, vi var bara helt enkelt tvungna att bestämma oss för någon, förklarar en av rekryterarna på Vilhelmina Kommun.

Båda sökte jobb på Turistbyrån och Evin undrade varför hennes kompis Emma blivit kallad till intervju och inte hon. 
Arbetsgivarna har alltså inte kunnat peka på någon uppenbar skillnad mellan de båda när det kommer till meriter.

Om Evin fanns och om hon skulle anmäla de arbetsgivare vi har pratat med skulle deras förklaringar antagligen inte räcka. De måste kunna motivera vad det var som gjorde att de valde Emma före Evin. I det här fallet är den enda tydliga skilnaden i ansökningarna att Evin bär slöja på bilden uppe i högra hörnet av hennes personliga brev. Plus att hon har ett utländskt klingande namn.

Tomas Löfvenius jobbar som chef på en rehabiliteringsverksamhet i Gävle Kommun. Han tror inte att det handlar om ett aktivt val, där man formulerar för sig själv att den utan slöja är bättre än den med. 
– Man ska snarare titta på vad man väljer bort - det valet sker instinktivt och automatiskt. Man känner sig trygg med det man känner igen, så om jag inte är vaksam väljer jag kanske bort någon på grund av det, säger han. Men han är förvånad över resultatet i vår undersökning.

Zahra Elmorabit är däremot inte förvånad. Hon jobbar som personlig assistent nu, men berättar att hon för bara några månader sedan sökte 70 jobb i veckan i ett helt år - utan att få napp. 
– De säger ju inte rakt ut "jag vill inte ha dig här för att du har slöja", utan de säger det indirekt. Man känner det på vibbarna, säger Zarha Elmorabit. 

Alla jobb hon har haft hittills, har hon fått genom kontakter. Hon har jobbat sedan hon var tolv, bland annat i en stor klädbutik, men aldrig någonsin har hon blivit kallad till intervju i butik - trots att hon har sökt många sådana jobb.  
– När sådant här händer hela tiden orkar man inte gå till varenda person och fråga: varför?

Men blir du inte förbannad?
– Jo, men det går över, för jag känner att det inte är värt det. Jag vet själv vad jag kan.


Videoklipp: Tomas Löfvenius har gått en kurs för chefer om mångfald och rekrytering och P3 Nyheter visade honom Emma och Evins cv:n för att se hur han tänker kring dem.