Sommarlov i stan - mycket finns att göra

Hundratusentals barn och ungdomar i Sverige får tillbringa hela eller större delen av sommaren hemma i sta´n och SR International har tittat lite på vilka sommaraktiviteter som kommunerna erbjuder dem. Vi har varit i kontakt med  Malmö, Göteborg och Botkyrka söder om Stockholm.

Vad är det som kommunerna kan erbjuda barn som får stanna i stan på sommaren? 
Marie Norton, vikarierande ansvarig producent för "Sommarscen-Malmö" berättar att Malmö kommun erbjuder ett stort program med fri-entré på olika parker och grönområde på stan. Man har närmare hundra föreställningar som vänder sig till barn och ungdom.

- Detta året presenterar vi allt från clown, mimik till dans och rytmik för barn i ungefär 25 av Malmös parker. Årets säsong bjuder på en härlig blandning av föreställningar helt gratis för både barn, unga och vuxna. Vi finns i alla Malmös stadsdelar och försöker inspirera barn att dels själva utöva kultur, musik, dans och teater. Men också att få en fin upplevelse helt enkelt, säger Marie Norton.

Programmet spänner från det unika och oväntade mötet till det breda och det folkliga, allt från de redan nämnda barnföreställningarna  till litterära vandringar, jazz, film, pop, nycirkus, allsång och musik från hela världen. Förutom det har hundratals barn haft tur att få en plats i ett av de sommarkollo som kommunen ordnar. 

I Göteborg pågår en del aktiviteter för barn som ordnas centralt av kommunen och av de lokala stadsdelsnämnderna. Här ingår också kultur- och fritidsaktiviteter med ett brett program. 
T.ex i stadsdelen Bergsjön anordnas en del lägerverksamheter med olika inriktningar för barn mellan 9 och 12 år och deras familjer.Daniel Walldén som är fritidsledare och lägeransvarig för en grupp av 24 barn från mellanstadiet berättar om en miljöinriktad verksamhet under fem dagar utanför Alingsås.

- Ja, vi har ekologiskt tema på det här 5-dagarslägret. Vi har handlat Kravmärkta varor i en special butik, sen var vi på en bondgård och handlade ägg och kött som ska grillas i morgon och fick då också en stor guidning på bondgården. Vi har tema Natur med en kille som är jätteduktig på det med överlevnad ute i naturen. Man kan äta ute i naturen så barnen får lära sig lite sånt också, säger Walldén.

Borkyrka kommun är välrustad för barn- och ungdomsaktiviteterna under sommaren säger  Eva Jansson, kultur- och fritidschef, till SR International. Hon tycker att Botkyrka efter flera års satsningar nu har ett bred erbjudande till sina unga medborgare:

- När det gäller tonåringarna från 12 till 16 och uppåt så har våra fritidsgårdar öppet hela sommaren. I alla kommundelar finns det någon fritidsgård öppen. Och i anslutning till gårdarna så sker aktiviteter, de är ute och grillar, de åker och badar, gör turneringar och har kul ihop. Så i varje kommundel finns det verksamheter med basen från fritidsgården. Sen i ett område har vi en parklek för yngre barn som är öppen hela sommaren. Kommunen satsar det här året på att renovera och förnya våra utomhusbad och med tanke på den här sommaren som vi har just nu så det är jättelyckat, säger kultur- och fritidschef Eva Jansson.

Jansson tillägger att i Botkyrka kommun finns det också inomhusbad, bibliotek har öppet  och det finns också en rad andra aktiviteter för barn - som läger, sommarkollo och sommarteater.

Reporter Alberico Lecchini, publicerat 15/7 2010